13 Ocak 2012 Cuma

Türkiye Genelinde KCK Operasyonu

KCK operasyonu kapsamında 17 ilde sürdürülen operasyonlarda BDP, KESK ve Eğitim Sen merkezlerinde arama yapılyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi binasında arama yapıldığı yönündeki iddialar ise belediye yetkilileri tarafından yalanlandı.



Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonu kapsamında Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Merkezi'nde arama yapılıyor. Çeşitli illerin BDP il ve ilçe binalarına da baskın düzenlendi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) MYK üyesi Tuncer Bakırhan, eski milletvekili ve BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Fatma Kurtulan, Dicle Haber Ajansı (DİHA) Ankara muhabiri Murat Çiftçi, BDP Esenyurt, Zeytinburnu, Bağçılar ilçe başkanlarının da gözaltına alınanlar arasında olduğu belirtildi.
İstanbul'da toplam 15 kişi gözaltına alındı. BDP İstanbul il binasında da arama var.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye binasında arama yapıldığına dair medyada yer alan haberleri ise Belediye Başkanı Osman Baydemir'in basın danışmanı İrfan Uçar yalanladı.

Uçar, bianet'e yaptığı açıklamada belediye binasında değil karşısında bulunan BDP yerel yönetimler bürosunda arama yapıldığını söyledi.

Ağrı, Mersin, Adana, Ankara, Mersin, Batman, Şanlıurfa, Diyarbakır,Van Siirt'te de birçok yere baskın yapıldı.

BDP Diyarbakır İl binası, KURDÎ-DER Genel Merkezi, BDP Ekoloji ve Yerel Yönetimler Bürosu, Kayapınar Cegerxwîn Kültür Gençlik Merkezi, Dicle Fırat Kültür Derneği binaları, Eğitim Sen ve İHD Diyarbakır şubesine polis tarafından baskın düzenlendi.

10:30

BDP Diyarbakır milletvekili Leyla Zana'nın Ankara'daki evinde de arama yapılıyor.

KESK Genel Merkezi'nin tamamı değil, sadece sendika çalışanı İsmet Aslan'ın odası arandı; Aslan gözaltına alındı. KESK Gelen Başkanı Lami Özgen, bir kişi hakkında arama kararı olmasına rağmen merkezi aramak istediklerini ancak buna izin vermediklerini söyledi. Urfa Eğitim Sen Şube Yöneticisi Murat Oruç ve Diyarbakır Şube'den Gülsüm Çelik gözaltına alındı.

Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, twitter'dan "Belediyemize ait Aram Tigran konservatuarı basıldı. Bağlama, darbuka, keman, piyano, def gibi suç aletlerinin buluduğu merkezimiz aranıyor" diye yazdı.

11:00

Arama yapılan BDP Diyarbakır İl Binası'na BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da olduğu milletvekilleri geldi. Yaklaşık 123 adreste arama yapılıyor. Şu ana kadar 32 kişinin gözaltına alındığı operasyonda toplam 45 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu belirtildi. BDP Parti Meclisi üyesi Emrullah Bingöl gözaltına alındı.

15:30

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) Genel Başkan Yardımcısı Damla Çimen'in de evi sabah 05.00'te polisler tarafından basıldı; evdeki bilgisayara el konuldu.

BDP İstanbul İl Örgütü gözaltına alınanları açıkladı: BDP İstanbul Kadın Meclisi'nden Neslihan Güner, İstanbul il yöneticileri Nazire Güreş, Doğan Çiftci,  Zeytinburnu İlçe Başkanı Nezir Erdemci,  Esenyurt İlçe Eşbaşkanları İlyas Demir, Şafak Özanlı, Pendik İlçe Başkan Yardımıcısı Celal Gürger,  Bağcılar İlçe Başkanı Zekiye İlbasan,  Eski BDP il yöneticileri Celal Alpan, parti çalışanı Ramazan Yıldız.

Diyarbakır İHD şubesinde yapılan aramada bilgisayarların hard diskleri, arşivler ve ailelerin başvurularının bulunduğu dosyalara el konuldu.

Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği'ne (TUHAD-DER) yapılan baskın da sona erdi; siyasi tutuklu ve hükümlülerin listeleri ile bilgisayar hard diskine el konuldu.

Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi'ne aramada da dokümanlara bilgisayar hard disklerine, kendi çıkardıkları kitaplara, laptoplara ve arşivlere el konuldu. Tüm Bel-Sen Diyarbakır Şubesi'ndeki baskında ise yine dernek dokümanlarına el konuldu.

Kaynak: Bianet