Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi'nde yapılan taşeron incelemesinde, hukuka aykırı taşeron ilişkisi tespit edildi. Sosyal-İş Sendikası hukuksuzluğun 36 işçinin işten atılmasıyla devam ettiğine dikkat çekti.
Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi'ndeki (ÇOMÜ) taşeron uygulamasının hukuka aykırı olduğu ortaya çıktı. Sosyal-İş Sendikası'nın başvurusu üzerine ÇOMÜ'deki taşeron ilişkisini inceleyen iş müfettişleri, muvazaalı yani hukuka aykırı taşeron ilişkisi tespit ederek, rapor tuttu. ÇOMÜ Rektörlüğü, rapora iş mahkemesinde itiraz etti. Bu arada 36 taşeron işçi de verilen tüm sözlere rağmen işten atıldı.
Müfettiş raporunu gerekçe göstererek ihalenin geciktiğini iddia eden ÇOMÜ Rektörlüğü, işçileri Ocak ayının yaklaşık ilk 20 gününde çalıştırmadı. Sosyal-İş Sendikası, "Üniversitemiz bir tek personelini dahi çıkarmamıştır, çıkarmayı düşünmemektedir" ve "Ancak yenilenecek ihale geçtiğimiz yıl almış olduğumuz hizmetin gerektirdiği personel sayısını bile aşacak mahiyettedir" diyen ÇOMÜ Rektörlüğü'nün sözünü tutmadığına dikkat çekti.
Yeni ihalede personel sayısının artmadığını kaydeden Sosyal-İş Sendikası, "Öte yandan yeni ihaleyi, eski taşeron şirket almasına rağmen, yaklaşık 36 işçiye işbaşı yaptırılmamıştır. Dahası bu işçiler yerine yeni işçiler almıştır. Sonuçta hiçbir gerekçe gösterilmeksizin, kara kışın ortasında 36 işçi, işsiz bırakılmıştır" dedi.
Bugüne kadar taşeron şirketler değişmesine rağmen, işçilerin işlerine devam ettiğini belirten Sosyal-İş Sendikası şunları belirtti: "İlk defa 2012 yılının başında, hem de taşeron şirket değişmemiş olmasına rağmen, 36 işçi dışarıda bırakılmıştır. Bu durumun sorumlusu, sözünü tutmayan ÇOMÜ Rektörlüğü ve taşeron şirkettir. ÇOMÜ'de işçiler ilk defa bu Rektörlük döneminde, hem de Rektörlük söz vermesine rağmen işten çıkarılmıştır. Hal böyle iken Rektörlüğün 'Bizimle ilgisi yok' demek gibi bir lüksü yoktur."
Tüm işçiler işlerine dönene kadar fiili ve hukuki olarak her türlü girişimde bulunacaklarını ifade eden Sosyal-İş Sendikası, 27 Ocak günü Çanakkale Adliyesi'nden işe iade davası açacaklarını belirtti.
Açıklamada, "Sendikamız, dün olduğu gibi bugün de Rektörlük ile görüşmeye açıktır. Sosyal-İş Sendikası ÇOMÜ Rektörlüğü'nü, işten çıkarılan tüm işçilerin işbaşı yapması için göreve çağırmaktadır" denildi.
Kaynak: ETHA