Akademisyen Çakmak, Zere'ye özgürlük eylemine katıldığı için yargılandığı davada verdiği savunmasında, "Slogan attığımı inkar etmiyorum, vicdani sorumluluğumu yerine getirdim" dedi.
Tunceli Üniversitesi Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi Yalçın Çakmak, Güler Zere'ye özgürlük eylemine katıldığı için bugün ikinci kez hakim karşısındaydı.
Çakmak, bianet'e yaptığı açıklamada, cezaevindeki bir kanser hastasının serbest bırakılması talebini dile getirdiğini ve bunu yaptığını saklamadığını dile getirdi.
Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2. maddesindeki "örgüt propagandası yapmak" ve "suçu ve suçluyu övmekle" yargılanan Çakmak, bugünkü ikinci duruşmada savunmasını verdi.
Çakmak, savunmasında da eyleme katıldığını ve "Zere'ye özgürlük" şeklinde slogan attığını saklamadığını, sadece bir özgürlük talebini dile getirdiğini söyledi.
Çakmak, mahkeme heyeti başkanı Hayrettin Kısa'nın kendisine, "ilk soruşturmanın yürütüldüğü Hozat Savcılığı'nda ve Hozat Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki yargılamanın doğru yapılmadığını söylediğini" belirtti.
Kısa, Çakmak'ın eylemde çekilen fotoğraflarının bile dosyaya girmediğini söyledi ve eylemde çekilen fotoğrafların tespiti için duruşmayı 22 Mart'a erteledi.
Propaganda var örgüt yok
"Örgüt propagandası yapmak" suçundan hakkında dava açılan Çakmak'ın hangi örgütün propagandasını yaptığı ise belirtilmiyor.
Çakmak, "Basın açıklamasına katıldığımı, Zere'ye özgürlük sloganı attığımı inkar etmiyorum zaten. Bunların hiçbiri suçu ve suçluyu övmek değil, vicdani sorumluluğumu yerine getirdim" diyor.
"Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün affettiği birinin serbest kalması için çağrıda bulunmak neden yasadışı olsun?"
1 Ağustos 2009'da Dersim'in Hozat ilçesinde, o dönem hayatta olan kanser hastası hükümlü Güler Zere'nin serbest bırakılması talebiyle, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği'nin (TAYAD) çağrısıyla düzenlenen yürüyüş ve basın açıklamasına katılan ve aralarında Çakmak'ın da olduğu altı kişi hakkında, Hozat Asliye Ceza Mahkemesi'nde "suçu ve suçluyu övmekten" dava açılmıştı.
Bir yıllık yargılamanın ardından, mahkeme Çakmak'ın deyimiyle "cezayı az bularak" görevsizlik kararı verdi ve dosyayı Malatya'ya gönderdi. Çakmak, "Güler Zere'ye özgürlük, Güler Zere serbest bırakılsın, merhamet değil adalet istiyoruz, devrimci tutsaklar onurumuzdur" sloganları atmakla suçlanıyor.
Ağız kanseri olan Zere'nin ölmeden yedi ay önce serbest bırakılmasına izin veren Cumhurbaşkanı Gül'e bir mektup yazan Çakmak, "Sizin affettiğiniz bir hükümlünün korunmaya alınmış bulunan haklarını dile getirmenin nasıl bir suç teşkil ettiğini anlamıyorum" demişti.
Kaynak: Bianet