27 Ocak 2012 Cuma

Festus'u egosunu tatmin etmek için öldürdü

Nijeryalı göçmen Festus Okey'in karakolda öldürülmesine ilişkin davaya bakan heyet üyesi hakim Keskin Karakurt, sanık polis Cengiz Yıldız'ın Okey'i "kasten öldürdüğü" kanaatine vardı.


Nijeryalı göçmen Festus Okey'in Beyoğlu Polis Merkezi'nde öldürülmesine ilişkin davada gerekçeli karar açıklandı.

Beyoğlu 21. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Okey'i "taksirle öldürdüğü" iddiasıyla sanık polis Cengiz Yıldız'a 4 yıl 2 ay hapis cezası vermişti. Bu karara şerh koyan hakim Keskin Karakurt, Yıldız'ın "kasten adam öldürmekten" cezalandırılması gerektiğini bildirdi. Keskin'e göre polis Yıldız, "maktulü sorgulamak, korkutmak, gözdağı vermek, kişisel ego tatmini, egemenliği altına aldığı kişiye karşı güç gösterisinde bulunmak gibi saiklerle" hareket etti.

KOKAİN İDDİASI KOMPLO

Karakut, karara karşı yazısında Okey'in karakoldaki üst araması sırasında üzerinden 12 paket kokain çıktığı yönünde düzenlenen tutanak için, "Sonradan olayın vahametini hafifletmeye yönelik olarak tanzim edildiği, maktulün uyuşturucu madde ticareti yaptığı, makbul bir kişi olmadığı yönünde delil oluşturulmaya çalışıldığı kanaatine varılmıştır" dedi.

Hakim Karakurt'un iki sayfalık muhalefet şerhinde, Okey'in üzerinde 13 paket kokain maddesi bulunduğu yönünde sahte evrak düzenlendiği iddiasını, Kamotay Akçil adlı polis memurunun odada bulunmamasına rağmen bu yöndeki tutanağa imza koymasıyla açıkladı. Karakurt'un suçladığı polis Kamotay Ayhan Akçil'in adı, Okey'in ölümünden 18 gün sonra Beyoğlu polisince Tarlabaşı'nda Mona Musa adlı Somalili'nin evine yönelik baskında da geçmişti. Akçil'in de katıldığı baskında Frank Paul ve Maldonada Garcia adlarına düzenlenmiş, üzerinde Festus Okey'in resminin olduğu kimlikler ve 204 gram uyuşturucu bulunduğu açıklanmıştı. Şüpheli Mona Musa, "Evinde ele geçtiği bildirilen belgelerin polis tarafından bırakıldığını" savununca polisler hakkında soruşturma açılmıştı.

SİLAHI ÇEKİŞTİRME OLMADI

Hakim Karakurt'un, muhalefet şerhindeki diğer itirazları özetle şöyle:

"Maktulde atış artığına rastlanmamıştır. Buna karşın silahın çekiştirme sırasında ateş aldığı yönündeki savunma doğrulanmamıştır. Maktül polisin silahını alması halinde bunun intihardan farksız olduğunu bilecek durumdadır.

Sanık Cengiz Yıldız maktulü sorgulamak, korkutmak, gözdağı vermek, kişisel ego tatmini, egemenliği altına aldığı kişiye karşı güç gösterisinde bulunmak gibi saiklerle hareket etti. Sanık Yıldız maktul giyinik haldeyken, ağzında mermi bulunan ya da ağzına mermi sürdüğü tabancayla ona diz çöktürdü, silahı omuz kısmına doğrulttu, parmağını tetiğe yanlışlıkla ve hataen basarak maktulü sol omuzdan dikine aşağı vurmuştur. Sanık 2 yıllık polistir. Ağzında mermi olan silahla bu şekilde tedbirsiz davranılmaması gerektiğini, emniyet supapları ortadan kaldırılan silahın her an ateş alabileceğini, kişinin hayati noktalarına doğrultulmuş silahın ölüm sonucunu doğurabileceğini bilebilecek durumdadır. Buna rağmen eylemini sürdürmüş, ne olursa olsun düşüncesiyle umursamaz bir davranış sergilemiştir. Bu nedenle "kastla adam öldürme suçu" oluşmuştur."

Kaynak: ETHA