20 Ocak 2012 Cuma

"Türkçe anlatamadık, Rusça anlatın"


Akkuyu Nükleer Güç Santrali A.Ş'nin Mersin'de düzenlediği bilgilendirme toplantısına Nükleer Karşıtı Platform üyeleri alınmadı. Nükleer karşıtları toplantının düzenlediği binanın önünde protesto yaparken içeri girmeyi başaran bir grup çevreci, "Biz derdimizi Türkçe olarak anlatamadık. Tercümanlar Rusça olarak anlatsınlar" diyerek toplantıyı terk etti.

Türkiye’nin ilk nükleer santralini Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Akkuyu mevkiinde kurmaya hazırlanan Rus sermayeli şirket, yöre işadamları için bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantının Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılacağı, yöre işadamlarının başta güvenlik ve atık yönetimi olmak üzere endişe duydukları konuları toplantıda dile getireceği oda başkanlığınca önceden duyurulunca, Nükleer Karşıtı Platform üyeleri de toplantı yerine geldi.

Ancak toplantıdan saatler önce çevik kuvvet ekipleriyle önlem alan Mersin Emniyet Müdürlüğü çevrecileri toplantıya almadı. Sivil polis memurları toplantının yapıldığı Ticaret ve Sanayi Odası binası önünde etten duvar örerek çevrecilerin içeri girmesini engelledi.

Platform üyelerinin üzerinde “Yaşamak istiyoruz” yazılı siyah bir çelengi binanın girişine bırakma istediği de polis tarafından engellenince tartışmalar yaşandı. Platform üyeleri, toplantının halkı bilinçlendirmek amacıyla yapıldığını, kendilerinin de içeri girmek istediğini söylediyse de polis yetkilileri, toplantının halka açık olmadığını, sadece işadamlarına açık olduğunu ileri sürdü.

Ticaret ve Sanayi Odası önünde protestolar sürerken Rus şirket yetkileri de az sayıda katılımcı için brifinge başladı. Bu sırada salona girmeyi başaran bir grup çevreci adına söz alan Pakize Güler, nükleer santralin insan sağlığına, çevreye, tarıma ve turizme zarar vereceğini belirtti ve nükleer santral istemediklerini söyledi. Güler, “Biz konudaki derdimizi size Türkçe olarak anlatamadık. Tercümanlar Rusça olarak anlatsınlar” dedi. Güler’in bu konuşmasının ardından çevreciler salonu terk etti.

Abidin Yağmur / Cumhuriyet
Kaynak: Haberlink