26 Ocak 2012 Perşembe

Siyasi Mahkumlara Tahliye Yok mu?

Cumhurbaşkanı Gül’ün dört adli mahkumla ilgili sağlık sorunları nedeniyle af yetkisini kullanmasının ardından, hasta mahkumların avukatları “Şimdiye dek tahliye olanların çoğu adli mahkum, siyasi mahkumlarla ilgili çifte standart mı var?” diye sordu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dört hasta mahkumun sağlık sorunları nedeniyle affedilmesine karar verdi. İnsan hakları savunucuları ve mahkum avukatları ise Gül'ün çifte standart uyguladığını, adli mahkumları affederken siyasi hükümlülere af kararı çıkarmadığını ifade ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Adlî Tıp Kurumu'nca saptanan sürekli hastalık hali nedeniyle hükümlü Muhittin Taş, Kısmet Genç ve Erol Bozsüt'ün; sürekli hastalık ve sakatlık hali nedeniyle de hükümlü Hayati Ekinci'nin kalan cezalarını, Anayasa'nın 104'üncü maddesi uyarınca kaldırdı" denildi.

İnsan Hakları Derneği'nden (İHD) Avukat Fazıl Ahmet Tamer, şizofreni hastası Kemal Gömi'nin aldığı Adli Tıp Kurumu raporlarına rağmen tahliye edilmediğini söyledi ve "Aynı durumda olan bir mahkuma uygulanan hak, neden Gömi'ye uygulanmıyor?" diye sordu.

Gömi'nin Avukatı Özkan Köylüoğlu da Cumhurbaşkanı Gül'ün "çifte standart uyguladığını" söyledi ve adli mahkumlar affedilirken siyasi mahkumların bu haktan yararlandırılmadığını söyledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Mühendisliği öğrencisi Gömi, Dev-Sol üyeliğinden ve "anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs ettiği" gerekçesiyle 1993'te ömür boyu hapis cezası almıştı.

Gömi, yakalandığı "kronik şizofreni" hastalığıyla ilgili olarak Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu'ndan "Kendi başına yaşamını sürdürebilecek özelliklere sahip olmadığı" raporu aldı.

Avukatı Köylüoğlu, 25 Şubat 2011'de Cumhurbaşkanlığı'na sunulmak üzere tahliye talebini Adalet Bakanlığı'na iletti. Cumhurbaşkanlığı talebi reddetti.

Avukat Tamer, "Gömi, raporuna rağmen tek başına bir hücrede tutuluyor ve tahliye edilmiyor. Neden onunla aynı durumda olanlar tahliye edilirken, o bu haktan yararlanamıyor?" dedi.

Tamer, Gömi'nin tahliyesiyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracaklarını söyledi. Tamer, "Gömi'nin durumu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) "yaşam hakkı ihlali" ve "işkence"yi yasaklayan maddelerine aykırı" dedi.

Tahliye için tekrar başvuru yapacaklarını söyleyen Köylüoğlu da "Geçen yılki başvurudan sonra durumu daha da ağırlaştı. Gömi'nin hayatından endişe ediyoruz" diye konuştu.

Dört yıldır Tekirdağ 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Gülnaz Akkurt'un arkadaşları da yazdıkları mektupla, Akkurt'un durumunun ciddi olduğunu, gözlerinin görmediğini ve "yüzde 85 engelli" şeklinde raporu olmasına rağmen üç kişilik hücrede yaşamak zorunda bırakıldığını söyledi.

Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, görev yaptığı 2000-2007 yılları arasında 192 hasta mahkumu affetmişti. En fazla hasta mahkumun tahliyesine karar veren Cumhurbaşkanı olan Sezer'in affettiği hasta mahkumların 20'si adli, diğerleri siyasi mahkumdu.

İHD'nin raporuna göre, cezaevlerinde şu an ağır hasta durumda 211 tutuklu ve hükümlü var. İçlerinden 32'si "ölüm sınırında ağır hasta" olarak tanımlanıyor. Cezaevinde en sık rastlanan hastalıkların başında, Wernicke Korsakoff, kanser ve şizofreni geliyor.

Kaynak: Bianet