23 Ocak 2012 Pazartesi

MURATLI Köyü: Sermaye Elini Köyümüzden Çek!


Rüzgar Tepe Enerji Madencilik Tarım San.ve Tic.A.Ş tarafından Tekirdağ ili, Muratlı İlçesi, Aşağı sevindikli köyü sınırları içerisinde yapılması planlanan “Aşağısevindikli Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali” Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) yatırım hakkında halkı bilgilendirme, projeye ilişkin görüş ve öneriler almak üzere 20.01.2012 Tarihinde Muratlı Belediyesi Düğün Salonunda Şube müdürü vekili Semra Çalışkan başkanlığında 8 kişiyle toplandı.

Toplantı saatinden önce, köylülerin yoğun katılımı ile, toplantının yapılacağı belediye düğün salonu önünde bir gösteri düzenlendi. Aşağı sevindikli köyünden Nurcan Özden, Ergene İnisiyatifi ve Prof. Dr. Beyza Üstün tarafından yapılan bilgilendirmeden sonra megafon tüm katılımcılara uzatılarak ortak fikirle toplantıya katılmama kararı alındı.

Salonda toplantı hazırlıkları yapılırken, salonun önünde tek yürek olan göstericiler “satılık toprağımız yok, muhtar istifa, muhtar mısın? Emlakçı mısın? sermaye elini köyümüzden çek, termikçi şirket köyümüzü terk et” gibi sloganlar atılırken megafon köylü kadınların elinde dolaşmaya başladı adeta öfkelerini haykıran kadınlar kalabalığında büyümesini sağladılar.

Çanakkale Çev. Platformu, Birleşik Metal İş, Eğitimsen, Yeşiller, İstanbul Ergene İnisiyatifi, Çorlu Ergene İnisiyatifi, Tema Lüleburgaz temsilcisi, CHP Tekirdağ milletvekilinin katılımıyla yaklaşık 300 civarında katılımcı vardı.

Düğün salonu kapısında ÇED toplantısını bekleyen polisler içeriden bilgi almamamız için elinden geleni yapsa da, Ergene İnisiyatifi toplantı salonuna kamera ve fotoğraf makinası ile bir arkadaşı görevlendirmişti.

Bir süre sonra halkın katılımı olmadığı için toplantının iptal edildiği haberi geldi. Grup coşkuyla tekrar sloganlar atmaya başladı. toplantı iptal tutanağı gruba okunduğunda son paragrafının “Toplantı başkanı açılış konuşmasını yapmış, toplantıya halktan herhangi bir katılım olmaması sebebiyle toplantı 11:10 da bitirilmiştir” ibaresini görünce, “yapılamamıştır”şeklinde değiştirilmesi talebiyle itiraz kararı alındı ve salona girip itiraz ettik. Toplantı başkanı itirazı kabul etti tutanağın sonuna bir cümle daha ekledi ancak “bitirilmiştir” ifadesini tutanaktan çıkarmayınca tekrar itiraz ettik.Bunun üzerine başkan tutanağı kameralarımız önünde yırtıp atmış ve yenisini yazmamıştır.

Grubun tanmamıyla içeri girip tutanak tutturma kararı aldık ancak polis engeline takıldık. İçerideki heyette arka kapıdan götürülmüştü.

Bunun üzerine toplantı tutanağını yırtan görevli hakkında dava açma kararı aldık Kaymakamlık ve Savılığa suç duyurusunda bulunduk.

Muratlı zıraat odasında 2 saat süren sohbet ardından dağıldık. Bugün Nurcan Özden ile 2 arkadaşımız ifade vermeye gittiler Hukuki süreç başladı. Nurcan Özden arkadaşımız Köyünde çalışmalarına devam etmektedir..

Toprağına, suyuna sahip çıkmak insanın doğal haklarındandır. Kapitalizmin bu talan edici ve yıkıcı etkilerine karşı mücadele etmek, haklar ve özgürlüklerin olmazsa olmazıdır. Böylesi bir talan ve yıkıcılığa karşı mücadeleyi antikapitalizm etrafında örmek ise, devletin en temel yaşam hakkını ortadan kaldıran yaptırımlarına karşı bütünlüklü bir cevaptır.

ERGENE İNİSİYATİFİ