26 Ocak 2012 Perşembe

Belediye de Hükümet de İnsanları Önemsemiyor

Kocaeli Belediye Başkanı Karaosmanoğlu'nun Prof. Dr. Hamzaoğlu'na "şarlatan" demesiyle başlayan davada Hamzaoğlu'na hakaret edilmesi değil, "hakereti hak etti mi etmedi mi" tartışması sürüyor.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'na "şarlatan" diyen Kocaeli Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu hakkında açılan davanın üçüncü duruşması bugün görüldü ve 15 Mart'a ertelendi.

Prof. Dr. Hamzaoğlu, 5 Ocak 2011'de Dilovası ve Kandıra'da annelerin ilk sütünde ve bebeklerin ilk kakalarında ağır metaller bulduğunu kamuoyu ile paylaşmış ve bu verilerden yola çıkarak kentte kapasite artışına gidilmesinin riskli olduğunu açıklamıştı.

Hamzaoğlu'nun bu açıklamaları üstüne Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, Hamzaoğlu hakkında "şarlatan" demişti.

"Hükümet de belediye de insanları önemsemiyor"

Duruşma sonrası bianet'e konuşan Hamzaoğlu, davanın "Hamzaoğlu'na hakaret edildi mi edilmedi mi" üzerinden değil de "Hamzaoğlu hakareti hak etti mi etmedi mi" üzerinden götürülmek istendiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı'nın haziran 2011'de Sanayi Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı'na "Kocaeli'de her şey çok kötü ve lütfen yeni sanayi alanlarının kurulmasına engel olun" yazdığını hatırlatan Hamzaoğlu şunları söyledi:

* Sağlık Bakanlığı'nın bu yazısının yanı sıra eldeki bilimsel veriler ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilovası Araştırma Komisyonu'nun raporları ortada.

* Buna rağmen başbakan tartışmalara neden olan kentin dördüncü demir-çelik fabrikasının temelini attı.

* Bu kentte yaşayan insanların üniversite için de hükümet için de hiçbir önemi yok.

"Üniversite-belediye işbirliği içinde"

Davanın takipçilerinden Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Başkanı Fatma Gök ise bugünkü duruşmanın karar duruşması olduğunu ancak davaya bakan hakimin bir aylık izne ayrılması nedeniyle yeni hakimin dosyayı inceleme fırsatı bulamadığını ileri sürerek duruşmayı 15 Mart'a ertelediğini söyledi.

Fatma Gök Kocaeli Üniversitesi ile Kocaeli Belediyesi arasında bir işbirliği olduğu görüşünde. Kocaeli Üniversitesi'nin Hamzaoğlu'nun araştırma sonuçlarını açıklarken özensiz davrandığına dair rapor hazırladığını dile getiren Gök, bu kararın Hamzaoğlu'na dahi iletilmeden dava dosyasına girdiğine dikkat çekti.

"Hukuki değil siyasi dava"

Davanın halk sağlığının zarar görmesi ve bilim insanlarının sorumluluğu olan bu araştırma sonucunun açıklanması üzerinden döndüğünü ifade eden Gök, davanın hukuki değil siyasi olduğu görüşünde:

* Bu siyasi bir dava ve bilim insanının sorumluluğuna sahip çıkması veya çıkmaması durumu yargılanıyor aslında.

* Bu sadece Hamzaoğlu'nun meselesi değil, hepimizin var olma meselesi. Bunun için Kocaeli Üniversitesi'nin yanı sıra Ankara, İzmir ve İstanbul'dan da bilim insanları geldi.

* Dilovası'nda halk sağlığını tehdit eden sanayileşmeyle ilgili Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi sekiz kişi tarafından yapılan basın açıklaması hakkında da halkı kışkırtmak suçlamasıyla dava açıldı ve bu dava da 14 Mart'ta görülecek.

Kaynak: Bianet