19 Ocak 2012 Perşembe

Asker Hakları TBMM'deydi

TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nu ziyaret eden Asker Hakları grubu, askerlikte yaşanan hak ihlalleriyle ilgili 22 dilekçeyi komisyon üyelerine sundu ve konuyla ilgili alt komisyon kurulmasını talep etti.

Zorunlu askerlik sırasında askerlerin maruz kaldığı hak ihlallerini izleyen ve tespit edilen ihlalleri kamuoyu ile paylaşan Asker Hakları inisiyatifi ikinci kez Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nu ziyaret ederek askeriyede yaşanan kötü muamele ve hak ihlalleriyle ilgili 22 dilekçeyi komisyon üyeleri ile paylaştı.

Grup, Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) Sezgin Tanrıkulu, Levent Gök, Hüseyin Aygün, Barış ve Demokrasi Partisi'nden (BDP) Ertuğrul Kürkçü, Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AKP) ise Naci Bostancı, Erdal Kalkan, Hamza Dağ, Dilek Yüksel ve Ayhan Sefer Üstün ile görüştü.

Her yerden aynı şikayetler geliyor

Asker Hakları'ndan yapılan açıklamada komisyona iletilen şikayet dilekçelerinden altısı disiplin koğuşunda, üçü askeri cezaevinde, 13'ünün ise diğer askeri alanlarda yaşanan hak ihlali iddialarından oluştuğu ifade edilirken şikayet dilekçelerinden yedisinin hala askerlik yapmaya devam eden kişilerden geldiği belirtildi.

Bu yedi kişiden beşinin koşullarının daha da kötüye gitmesinden endişe duydukları için isimlerini açıklamak istemediklerini belirten Asker Hakları inisiyatifi bu tedirginliğin bile askerlerin içinde bulunduğu durum hakkında fikir sahibi olmak için yeterli olduğu görüşünde.

Farklı illerde askerlik yapan ve birbirini tanımayan kişilerden gelen dilekçelerde ağırlıklı olarak şu şikayetlere yer veriliyor: aşağılama, küfür, kaba dayak, uykusuz bırakma, kirli kıyafet giydirme, uzun süre ıslak yere oturtma, uzun süre boyunca başı öne eğik tutmaya zorlama ve zorla ağır iş yaptırma.

DİSKO olarak adlandırılan disiplin koğuşlarında ise durum daha ağır. DİSKO'ya giren askerlerin hemen hepsinin "karşılama" adı altında merasim ile çırılçıplak soyularak aşağılandıklarını, dövüldüklerini ve sonrasında kendilerine verilen kirli giysileri giydiklerini, uykusuz bırakıldıklarını, başlarını sürekli olarak aşağı eğik tutmaya zorlandıklarını ifade etmeleri dikkat çekiyor.
Tedbirler hayati önem taşıyor

2012'nin ilk iki haftasında altı askerin şüpheli şekilde hayatını kaybetmesine dikkat çeken Asker Hakları inisiyatifi, zorunlu askerlere yönelik şiddet ve kötü muamelenin sonlandırılması için alınması gereken tedbirlerin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Asker Hakları tarafından yapılan açıklamada TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyelerine askerlere yönelik hak ihlalleri ile ilgili olarak bir alt komisyon kurulması yönünde taleplerini ilettikleri ve bu talebin komisyon üyeleri tarafından olumlu karşılandığı ifade edildi.

Kaynak: Bianet