23 Ocak 2012 Pazartesi

Toplu mezardan çıkarılıp gizlice gömüldüler

Bitlis'in Mutki İlçesi'nde ortaya çıkan toplu mezardaki kemiklerin kime ait olduğu tespit edilmedi, 12 kişi gizlice gömüldü.

Toprağın altından cesetlerin fışkırdığı Kürt illerinde toplu mezarlardan çıkarılan kemiklerin kimlere ait olduğu tespit edilmiyor.

ANF'de yer alan habere göre, Bitlis'in Mutki İlçesi'nde ortaya çıkan toplu mezardaki 18 kişiye ait kemiklerle ilgili İstanbul Adli Tıp Kurumu, aradan 1 yıldan fazla zaman geçmesine karşın DNA ve kimlik tespiti yapamadı. 18 kişiye ait kemiklerden 12'si gizlice gömülürken, diğer 6 kişiye ait kemiklerin ise akıbeti hakkında bilgi edinilemiyor.

Bitlis'in Mutki İlçesi'nde 4 Ocak 2011 tarihinde yapılan kazı çalışmalarında bulunan 18 kişiye ait kemikler DNA testi ve kimlik tespitlerinin yapılması amacıyla İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderilmişti.

Ancak Adli Tıp Kurumu, kemiklere ilişkin bir tespitte bulunamazken 12 kişiye ait kemikler Bitlis'in Mutki İlçesi'nde gizlice gömülürken, diğer 6 kişiye ait kemiklerin akıbeti hakkında bilgi alınması resmi makamlarca engelleniyor.

DNA testi sonuçlarının açıklanmamış olmasının ardından defin işlemlerinin İHD ve şikayetçi ailelere haber verilmeden gerçekleşmesi ise İHD ve kayıp yakınlarınca şüpheyle karşılandı.

Konuya ilişkin ANF'ye bilgi veren İHD Bitlis Temsilcisi Hasan Ceylan, 12 kişiye ait kemiklerin gizlice Mutki İlçesi'ndeki kimsesizler mezarlığına gömülmesi hakkında İHD ve kayıp yakınları olarak çeşitli girişimlerde bulunduklarını, ancak kazılarla ilgili Mutki Savcılığı ve Van Cumhuriyet Savcılığı'nın almış olduğu gizlilik kararı gerekçesiyle tüm başvurularının yanıtsız bırakıldığını bildirdi.

Geçtiğimiz ay içerisinde hem kayıp yakınları hem de İHD tüzel kişiliği adına Mutki Savcılığına 6 cenazenin akıbetiyle ilgili bilgi edinme taleplerini içeren bir dilekçe verdiklerini belirten İHD Temsilcisi Ceylan, aradan 1 aydan fazla bir süre geçmesine karşın kendilerine herhangi bir resmi bildirimde bulunulmadığını söyledi.

6 cenazenin akıbeti hakkında endişeli olduklarını söyleyen İHD Temsilcisi Ceylan, DNA testlerin bağımsız ve uluslararası kurumlarca yapılmasını istedi. Ceylan, "Mutki Savcılığının 6 cenazenin akıbeti hakkındaki hukuki girişimlerimize cevap vermemesi objektif hukuk kuralları ve hukuk etiğine de aykırıdır" dedi.

Yetkililerin 6 kişiye ait kemiklerin akıbetine ilişkin yapmış oldukları resmi başvuruları cevaplamasını ve kamuoyuna açıklama yapmasını isteyen İHD Temsilcisi Ceylan, toplu mezarların bürokrasinin çarkları arasında unutturulmak istendiğine dikkat çekerek, duyarlı tüm kesimleri sorumluluk almaya çağırdı.

Kaynak: ETHA