18 Ocak 2012 Çarşamba

Selendi davasında 3. duruşma görüldü

Roman vatandaşların sürgün edilmesiyle sonuçlanan ırkçı saldırının ardından açılan davanın 3. duruşması bugün yapıldı.

Roman vatandaşların sürgünüyle sonuçlanan Selendi'deki ırkçı saldırının ardından açılan davada 3. duruşma bugün Uşak Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Bugünkü duruşmada iki sanık ile bir tanığın ifadesi alındı. Ayrıca geçtiğimiz Mayıs ayında tek başına ifade veren çocukların ifadesi bu kez psikolog gözetiminde alındı. Duruşma 18 Nisan günün ertelendi.

NE OLMUŞTU?

Manisa'nın Selendi ilçesinde yaşayan Romanlar, 5 Ocak 2010 gecesi ırkçı saldırının hedefi oldu. "Romanları burada istemiyoruz", "Selendi bizimdir, bizim kalacak" sloganlarını atan yaklaşık bin 500 kişi, 75 kişilik Roman topluluğuna saldırdı, arabalarını yaktı, evlerini taşladı.

Irkçı saldırı, Romanların Selendi'den sürülmesiyle sonuçlandı. Roman vatandaşlar önce Gördes'e, ardından da Salihli'ye yerleştirildi. Valiliğin aile başına bin lira, Salihli Kaymakamlığı'nın 6 aylık kira yardımı yaptığı Romanlar daha sonra kaderlerine terk edildi.

Irkçı saldırının ardından 80 kişi hakkında, 15 Temmuz 2010 tarihinde iddianame hazırlandı, Selendi Asliye Ceza Mahkemesi'nde "halkın kin ve düşmanlığa tahrik etmek ve aşağılama", "mala zarar verme" ve "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhaletefet" suçlamalarıyla dava açıldı.

16 Aralık 2010 tarihinde başlayan davanın dosyası, Selendi'ye giden bir Roman vatandaşın saldırıya uğraması üzerine, mağdurların avukatı Hilal Küey'in başvurusu ile Uşak Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Kaynak: ETHA