18 Ocak 2012 Çarşamba

'Hrant bir kez daha öldürüldü'

Türkiyeli aydınlar, Hrant Dink davasında çıkan karara tepkili. Akın Birdal, kararın 1915 Ermeni Soykırımı'nın onaylanması anlamına geldiğini söyledi, Ferhat Tunç, "Hiçbirimizin can güvenliği yok" dedi. Gazeteci yazar Mukaddes Erdoğdu Çelik, Dink'in halkların kardeşliği ve demokrasi için mücadele eden insanların kahramanı olduğunu kaydetti.

Ermeni aydın Hrant Dink'in ölümünün üzerinden 5 yıl geçti. Katillerinin yargılandığı davada dün karar çıktı, devlet Dink cinayetinde 'örgüt' göremedi.

Türkiyeli aydınlar, ETHA'ya konuştu, karara tepki gösterdi. Aydınlar, "Hrant bir kez daha öldürüldü" dedi.

'HRANT YÜZÜ KOYUN YATIYOR'

İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı iken silahlı saldırıya uğrayan eski milletvekili Akın Birdal, şunları kaydetti: "Dün Hrant bir kez daha öldürüldü, hepimiz bir kez daha öldürülmüş olduk. Hrant yüzü koyun yatıyor ne yazık ki oradan kaldırılamadı."

'DAHA ÖNCE İZLENEN FİLMLERİN TEKRARI'

Hrant Dink'in katilleri hakkında verilen kararı 'insan hakları ve adalet adına talihsiz bir karar' diye değerlendiren Birdal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha önce izlenen filmlerin bir tekrarı oldu. Eski tas eski hamam. 'Türkiye'de insan hakları var' diyenlere güçlü bir yanıt bu."

'1915'İN ONAYLANMASI'

Akın Birdal, Ermeni Soykırımı'nın 100. yıl dönümünün yaklaştığını hatırlattı, şöyle konuştu: "Türkiye tehlikeli bir kavşağa giriyor. Bu karar, yüzleşme ve özür dilemek yerine 1915'in onaylanmasıdır. Türkiye, ötekiler ve muhalifler için tehlikeli olmaktan çıkarılamadı. Bunda hepimiz suçluyuz."

ÇELİK: BİR DEVLET GELENEĞİ

Gazeteci yazar Mukaddes Erdoğdu Çelik, Hrant Dink cinayetine ilişkin şunları söyledi: "Devletin planladığı, özel olarak örgütlediği, medyası, tetikçisi, yerel, askeri ve sivil yöneticisiyle halkları birbirine kışkırtma geleneğini kullanarak gerçekleştirdiği bir cinayetti."

'DEVLET SUÇÜSTÜ YAKALANDI'

Çelik, cinayetin üstünün örtüldüğüne dikkat çekti: "Bu cinayet Dink'i hayattan kopardı, aynı devlet, planlı bir şekilde olayın üstünün örtülmesini sağladı. İki tetikçiye ceza vererek onları şahsında tüm devleti aklamaya çalıştı. Ortada herkesin gördüğü, anladığı bir devlet cinayeti var. Asıl önemli olan; devlet hem cinayeti işlediğinde, hem de bu cinayeti dünkü dava ile gözler önünden kaçırmaya çalışırken suçüstü yakalandı."

Çelik, Hrant Dink'in halkların kardeşliği ve demokrasi için mücadele eden insanların kahramanı haline geldiğine dikkat çekti. Dink'in uzun yıllar boyunca her türlü bedeli göze alarak mücadele ettiğini vurguladı.

'BU KADARINI BEKLEMİYORDUM'

Dün bütün gün duruşmayı takip eden Kürt sanatçı Ferhat Tunç ise yargının vicdanları rahatlatacak bir karar vermesini beklemediğini söyledi, "Ancak bu kadarını da beklemiyordum" dedi.

Tunç, beraat eden sanıklardan Erhan Tuncel'in savunmasına dikkat çekti, "Tuncel'in ifadeleri cinayetin devlet yetkililerince tasarlanmış olduğunu ortaya çıkarmıştır. Yargı bu kararla devleti korumuştur" şeklinde konuştu.

'AKP KENDİNE YAKIŞANI YAPTI'

Yargıyı eleştiren Tunç, şöyle konuştu: "Yargı böyle bir yargı, AKP yargısı. AKP, kendine yakışanı yapmıştır. Hrant Dink bir kez daha katledilmiştir. Bu karar insanlık vicdanımızı yaralamıştır. Toplumun adalet duygusuna olan inancını hırpalamıştır."

'HİÇBİRİMİZİN CAN GÜVENLİĞİ YOK'

Tunç, sözlerini şöyle noktaladı: "Devlet adım adım bu cinayeti planlamıştır. Dünkü duruşma, bu planın nasıl hayata geçirildiğinin arenasıydı. Bu karar hiçbirimizin can güvenliğinin kalmadığının tescilidir. Bu devlet, Ermeni, Kürt ve diğer toplulukların düşmanı olduğunu bu kararla ortaya koymuştur."

Kaynak: ETHA