17 Ocak 2012 Salı

Öfkeli eylemciler deri/kürk fuarını bastı

6. Uluslararası Deri ve Kürk Fuarı'nı protesto etmek üzere, Yeryüzüne Özgürlük Derneği ve çeşitli bileşenlerden oluşan yaklaşık 50 kişilik bir grup, hayvanlar için zulüm ve işkenceden ibaret olan bu kanlı sektörü, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi önünde teşhir etti. VİDEO 1 / VİDEO 2 - VİDEO 3 / FOTO GALERİ


Protestocu grup arasında, Direnişin Ritimleri, Ergene Nehri İnisiyatifi, çeşitli hayvan hakları savunucuları ve hayvan özgürlüğünden yana anarşistler de bulunuyordu.

“Zulüm hiç bu kadar şık olmamıştı” yazılı pankart açıp, burada bir süre ritim tutan grup, daha sonra sloganlar eşliğinde fuar merkezine doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında, çeşitli televizyon kanallarından gelen ve maskeli eylemcileri görüntülemek için kitleye gereğinden fazla yaklaşmaya, eylemi kendilerince yönlendirmeye çalışan bazı basın mensuplarıyla grup arasında tartışma yaşandı. Yaşanan arbedenin ardından, fuar girişine doğru yürüyüşe devam eden grup sık sık, "İnsana hayvana yeryüzüne özgürlük", "Katiller İçerde, Hayvan Zulmü Her yerde", "İçerde, dışarda, kafesleri parçala", "Ergene'nin katili, deri sanayii", "Sömürü, İşkence ve Katliam - Kürke Hayır! Deriye Hayır!", "İsyan, Yıkım, Anarşi", "Patron İşçiye, Hepsi Tilkiye – Zulüm de Her yerde Direniş de" "Devlet yaparsa katliam yapar", "Yeme kesme öldürme", "Yaşasın hayvan kurtuluşu", "Kürk, deri, et, hepsi cinayet",  "Mezbahalara, hayvan deneylerine, sirklere, çiftliklere, kürke, deriye, kurbana, petşoplara ve barınaklara" karşı İSYAN sloganları attılar.



Küresel hayvan ve çevre katili McDonalds'ın tabelalarına, Fuar Merkezi önüne ve çevresine, çeşitli "Hayvan Özgürlüğü" ve Veganizme dair yazılamalar ve stencilleri yapan anarşist eylemciler, sokak performansının ardından, kapıya yöneldi ve fuarın kapısına bu eli kanlı sektörü temsilen kırmızı renkte boya bombaları ve meşaleler fırlattılar. Eylemcilerin fırlattığı boyalar fuarın girişinde duran özel güvenlik görevlilerine ve polislere de isabet etti. Bu sırada polis ve aktivistler arasında kısa süreli arbede yaşandı. Ardından basın açıklamasına geçen Yeryüzüne Özgürlük Derneği aktivistleri, doğaya verdiği zarardan dolayı kürk ve deri endüstrinin yarattığı yıkımın, yeryüzündeki tüm canlıların üzerindeki egemenlik biçimlerine karşı özgürleşmeyi savunduklarını yineledi. Açıklamanın ardından eylemi sonlandıran grup, dağıldı.

Kaynak: Aforum

OKUNAN BASIN AÇIKLAMASI:

BASINA ve KAMUOYUNA,

Yeryüzüne Özgürlük Derneği olarak, 6. Uluslararası Kürk ve Deri Fuarı'nı ve buna ev sahipliği yapan TÜYAP yönetimini protesto ediyoruz. Çünkü, içeride, hayvanlardan gasp edilerek elde edilen deri ve kürkleri sergileyen firmalar, endüstriyel kapitalizm sayesinde dünyanın dört bir yanında ve her dakika hayvanları katlediyor ve bu zulüm üzerinden para kazanıyor.

Dünyada her yıl 50 milyonun üzerinde hayvan, yalnızca kürkleri için katlediliyor. Bu hayvanların %85'i; hayatlarının tamamını, daracık kafeslerde üst üste istiflenerek, aç-susuz yaşamaya mahkûm edildikleri, cehennemi aratmayan çiftliklerde yetiştiriliyor. Korkunç koşullarda yaşamaya zorlanan bu hayvanların çoğu, bu çiftliklerde güvenlik ve sağlığa dair hiçbir tedbir uygulanmadığı için hastalanıyor ve sakatlanıyor ancak hayatlarında bir kez bile tıbbî yardım alamıyor. Özellikle vahşi hayvanlar, tutsaklığın ve hiç aşina olmadıkları insan gerçeği ile yüzleşmenin verdiği yoğun stres ile kendilerini kafeslere çarpmaya ve vücutlarını kemirmeye başlıyor.

Satanın kârı, giyenin kibri ve zevki için doğumundan itibaren ya da doğadan yakalanarak tutsak edilen hayvanlar, katledilirken de korkunç acılara maruz bırakılıyor. Çin’deki kediler, köpekler ve rakunlar canlıyken yüzülüp, kürkleri alındıktan sonra bir yana fırlatılıp acılı ve yavaş bir ölüme mahkûm edilirken, Kanada’daki foklar ise başlarına çivili sopalar vurulduktan sonra yine canlıyken yüzülüyor. Vajinaya elektrik verme, kimyasalla zehirleme, kaynar suya atma, boyun kırma, tuzak ve kapanla yakalama gibi yöntemler de acı çekme yetisi insanla bir olan hayvanlara reva görülen diğer işkence yöntemleri... Kürkü gasp edilecek hayvanın rektumuna metal bir çubuk sokulması ve hayvana elektrik yüklü bir cihazın zorla ısırtılmasından oluşan yaygın uygulama, katledilen hayvanın kürküne hiçbir zarar vermediği için bu endüstri tarafından övülüyor. İşte bu övünç kaynağı, kapitalizmin canlı bir varlığa, para getirecek bir metadan daha az değer verdiğinin bir kanıtıdır.

Kürkçülerin doğal ve doğa dostu olduğunu iddia ettiği kürkleri işlemek ve bozulmasını durdurmak için "formaldehit" diye bilinen toksik etkili kimyasal spreyleri kullandıklarını biliyoruz. Bu kimyasallarla satışa hazır hale getirilen hakiki kürklerin, yapay kürk imalatına nazaran 15 kat daha fazla çevre kirliliğine yol açtığı biliniyor. Ayrıca kürk çiftlikleri, tutsak ettiği milyonlarca hayvanın artığının yeraltı sularına ve nehirlere sızmasından ve tonlarca amonyağın atmosfere karışmasından ötürü doğaya, canlılara ve yerel halka karşı da sorumludur. Deri endüstrisinde de durum farklı değildir, bu sanayi kolunda kullanılan kimyasallar doğayı katletmektedir. Trakya’daki Ergene Nehri'nin şu anda tüm canlı varlıklara ölüm saçıyor olması, deri endüstrisinin “marifet”lerinden sadece birisidir. Doğaya verdiği ciddi zararlardan dolayı suni kürk ve deri endüstrisinin de karşısında olduğumuzu beyan ediyoruz.

Bu ahlâksız sektörün varlığını, devamını ve bu sektörde çalışmayı kabul etmeyi her ne kadar doğru bulmasak da hayvanların bedenini gaspeden zihniyetin, işçilerini önemsememesi de rastlantı değildir. Çünkü günümüzde hayvana reva görülen muameleler, dün de köle edilen insanlara soğukkanlılıkla uygulanıyordu. Bugün kürk ve deri endüstrisinin tüm pis işleri, bizzat kapitalist düzence yoksullaştırılmış işçilere yaptırılıyor ve onların ezilenlere karşı daha da vicdansızlaştırılması sağlanıyor. Zorunlu çalışma sistemi kıskacında, denetimsiz atölyelerde çalıştırılan işçiler, yoğun olarak kimyasal maddelerin olumsuz etkilerine maruz kalıp alerjik hastalıklar ve kanser gibi risklerle yüzleşiyor. Bolu Gerede’deki deri işçilerinin, sadece insanî taleplerinin karşılanması için yaptıkları grevde,  işyerinde alamadıkları günlük zehir miktarı polisin biber gazı ile temin edildi, üstüne üstlük bir de sermaye ve devlet destekli şiddete maruz bırakıldılar. DESA’da sendikalı oldukları için işten atılan işçilerin direniş sürecinde ve öncesinde yaşamış olduklarını da unutmuş değiliz. Bu sektör, hayvanları ve doğayı katlettiği gibi, yoksullaştırılan insanları da bu acı, zulüm ve kanla bulanmış sanayi çarkının dişlilerinde öğüterek kendisini var etmeye devam ediyor.

Bize dayatılan insanmerkezci düşünce yapısı ve kapitalizmi meşrulaştıran ahlâk yapısı hayvanı da insanı da doğayı da pervasızca yok ediyor; çünkü türcülük, ırkçılık ve cinsiyetçilik gibi ayrımcılıklar birbirine temelden bağlı, birbirini besleyen tahakküm biçimleridir. Topyekûn özgürlük için her türlü ayrımcılık, hiyerarşi ve tahakküm ilişkisinin bir an evvel son bulmasını istiyoruz, aksi takdirde insan, bu ahlâksız tüketim kültürüyle birçok felaketin daha müsebbibi olmaya devam edecektir. Yeryüzüne Özgürlük Derneği olarak tüm varlıklar üzerindeki egemenlik biçimlerine karşı özgürleşmeyi savunuyoruz, canlılara yönelik her türlü zulmü ve ayrımcılığı reddediyoruz. Hayvanı yok etmeye gösterilen rızanın insanı yok etmeye zemin oluşturduğunun bilinmesini istiyoruz. Isınmak veya beslenmek için hayvana eziyet etmek zorunda olmadığımızı, bu zulmün hiçbir şekilde kabul edilebilecek bir yanı olmadığını ve tüm dünyada hayvan endüstrisinin her kolunun sonlanması gerektiğini beyan ediyoruz. Bu bağlamda kürk ve deri endüstrisine izin veren tüm devletleri ve bu izinle hayvanları katleden, insanları sömüren ve doğayı tahrip eden tüm şirketleri katil ilan ediyoruz. Yaşama ve temel haklara saygı duyan tüm bireyleri, deri ve kürk kullanımına son vermeye, canlıları sömüren, doğayı katleden kapitalist şirketlere karşı mücadele etmeye çağırıyoruz!

Hayvana, İnsana, Yeryüzüne Özgürlük!

YERYÜZÜNE ÖZGÜRLÜK DERNEĞİ

Kürk - Deri Fuarı protestosu haberleri

http://www.haberturk.com/yasam/haber/706666-kurk-cinayetin-giyilebilen-hali

http://www.dha.com.tr/istanbul-deri-fuari-hayvanseverlerin-protestolariyla-basladi-son-dakika-haberi_259657.html

http://www.aksamhaber.net/ekonomi/hayvanseverlerden-deri-fuarina-davullu-protesto-h38897.html

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/19705825.asp

http://www.birgun.net/actuel_index.php?news_code=1326719427&year=2012&month=01&day=16

http://sanat.milliyet.com.tr/-kurk-cinayetin-giyilebilen-hali-/kultur/haberdetay/16.01.2012/1489610/default.htm

http://www.acikgazete.com/guncel/2012/01/17/deri-fuari-na-renkli-protesto.htm?aid=45108

http://www.sabah.com.tr/Yasam/2012/01/17/kurk-fuari-hayvansever-protestolariyla-aciliyor

http://www.haberx.com/kurk_eylemine_leopar_desenli_kiyafetlerle_geldiler%2817,n,10858852,100%29.aspx

http://timur34.wordpress.com/tag/yeryuzune-ozgurluk-dernegi-uyesi-onlarca-kisi/

http://www.yuksekovahaber.com/haber/kurk-fuarina-kirmizi-protesto-65186.htm

http://www.aktifhaber.com/deri-fuarinda-olayli-acilis-548238h.htm

http://hayvanozgurluguhareketi.wordpress.com/2012/01/17/kurk-fuarina-kirmizi-protesto/