20 Ocak 2012 Cuma

Aktürk'e ağırlaştırılmış müebbet cezası

Bursa'nın Kestel İlçesi'nde "kimlik kontrolü yapan bir polisi vurduğu" iddiasıyla gözaltına alınan ve Bursa Emniyeti Emniyet Müdürlüğü'nde 4 gün boyunca Guantanamo işkencesi olarak bilinen waterboarding'e maruz kaldıktan sonra tutuklanan Ender Bulhaz Aktürk'e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.


Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde görülen dava karara bağlandı. Polisi vurduğu iddiasıyla Aktürk, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

AKTÜRK'E İŞKENCE CEZASIZ KALMIŞTI

Ender Bulhaz Aktürk, 18 Mart 2009 tarihinde Bursa'nın Kestel ilçesinde kimlik kontrolü sırasında bir polisi vurduğu iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Polisler, Aktürk'ün gözaltında olduğunu iki gün boyunca kabul etmemişti. Bu sürede Aktürk'e ağır işkence yapıldığı ortaya çıkmıştı. Aktürk'e ABD yönetiminin Guantanamo Üssü'nde uyguladığı "waterboarding (su işkencesi), tazyikli su, ters askı, buza yatırma, dayak" gibi işkence yöntemleri uygulanmıştı. İşkence, Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi ve Adli Tıp Kurumu tarafından verilen raporlarla da belgelenmişti.

Aktürk'ün suç duyurusunun ardından Bursa Cumhuriyet Savcılığı, Soner Özçelik, Muhittin Kartal, Murat Çobanoğlu, Yücel Ünal, Suat Cengiz, Bircan Özel, Mehmet Kaçmaz adlı polisler hakkında "görevi kötüye kullanma ve işkence yapmak" suçlamasıyla soruşturma başlatmıştı. Savcılık, Aktürk'e yapılan sistemli işkenceyi "orantılı güç" sayarak, kovuşturmaya gerek olmadığına karar vermişti.

Kaynak: ETHA