20 Ocak 2012 Cuma

Tuncel: Dink davasında Reşat Altay delilleri yok etti

Hrant Dink davasında beraat eden Erhan Tuncel, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay'ın cinayete ilişkin delilleri yok ettiğini belirtti.

Hrant Dink davasında "azmettirici" olarak yargılanan ve 17 Ocak'taki karar duruşmasında beraat ettirilen Erhan Tuncel, cinayetin arkasında örgütlü bir yapı olduğunu belirterek, Ergenekon'a işaret etti.

Karar duruşmasından önce avukatı aracılığı ile Zaman Gazetesi'nin sorularını yanıtlayan Tuncel'in mektubunda, Fethullah Gülen cemaatinden olduğu bilinen Ramazan Akyürek'i övmesi dikkat çekti.

Erhan Tuncel, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü olan ve Dink'in öldürüleceği istihbaratını gizleyen Ramazan Akyürek için, "O dönemde (2007) Ergenekon'a dokunan yanıyordu. Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer, Türkiye'nin en karanlık noktasına projektörü tuttu. Bu iki isim Dink cinayetinin mağdurudur" dedi.

Tuncel, Ramazan Akyürek'in "görevini hassasiyetle yaptığını" savundu.

Erhan Tuncel, şunları belirtti: "Ortada örgütlü bir yapı var. Kemal Kerinçsiz ve Veli Küçük, Dink'in hedef gösterilmesi sürecinde en aktif görevi yürüttüler. Dink cinayetinin en karanlık noktası olan Trabzon Jandarma ayağıdır. Ali Öz faktörü var. (Veli Küçük'le fotoğrafı çıktı.) Bunlar Dink'in avukatları tarafından da dile getirildi. Ancak henüz bir adım atılmadı."

"Danıştay saldırısında da aynı tiyatro oynandığını" kaydeden Tuncel, "Şimdi her şey ortada. Senelerce bizleri uyuttular. Kandırdılar. Asıl yapı Ergenekon. Bu konuda uzmanlar" diye belirtti.

Tuncel, kendisini polis muhbirliği görevinden alan Reşat Altay için ise şunları belirtti: "Cinayette Reşat Altay (eski Trabzon Emniyet Müdürü) faktörü unutulmamalı. Trabzon'daki personelle saha çalışmamız oldu. Geldiği dönem çok sıkıntılı geçti. Duyduğum kadarıyla Trabzon'daki tüm kayıtları silmiş. Belgeleri yok etti. Karartılan tüm delillerin kaynağı o. Yasin Hayal'in arka olanı aydınlanmazsa cinayet aydınlanmaz."

AKYÜREK DE, ALTAY DA SORUMLU

Erhan Tuncel'in "masum" olarak savunduğu ve kendisini polis muhbiri olarak görevlendiren Ramazan Akyürek'in de, cinayet işlendiği sırada Trabzon Emniyet Müdürü olan Reşat Altay'ın da Hrant Dink cinayetindeki rollerine ilişkin pek çok bilgi ortaya çıksa da her ikisi de soruşturulmadı.

Dönemin Trabzon Emniyet Müdürü olan Ramazan Akyürek'in Hrant Dink'in öldürüleceği konusunda yapılan 11 ihbardan 1'ini İstanbul'a illettiği ortaya çıkmıştı. Ramazan Akyürek, cinayet işlendiği dönemde ise Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı yapıyordu. Meclis İnsan Hakları Komisyonuna verdiği ifadede, o dönem çeşitli illerden Ermenilere yönelik saldırılar olabileceği yönünde bilgiler geldiğini ifade eden Ramazan Akyürek'in bu bilgileri neden değerlendirmediği sorusu cevapsız kaldı. Başbakanlık müfettişleri, İstihbarat Daire Başkanlığı'nın sürecin kontrol edilmesinde, gerekli değerlendirmeyi yaparak bir operasyon başlatılması ve Hrant Dink'e yönelik koruma önlemlerinin alınması konularında gerekeni yapmadığı için görevini ihmal ettiği kanaatindeydi.

Dink'in öldürüleceğine ilişkin istihbaratlar konusunda ise "Bana hiçbir bilgi verilmedi, bilgim yok" diyen Reşat Altay ise Emniyet Müdürü olarak görevini yapmamakla suçlanmıştı.

Kaynak: ETHA