27 Ocak 2012 Cuma

"Evren ve Şahinkaya Yetmez"

Taksim Tramvay Durağı önünde bir araya gelen demokratik kitle örgütleri, 4 Nisan'da görülecek 12 Eylül davasına herkesi müdahil olmaya davet etti.

Demokratik kitle örgütleri bugün saat 12.30'da Taksim Tramvay Durağı önünde "12 Eylül Darbecileri ve Suç Ortakları Yargılansın" pankartı açarak bir basın açıklaması düzenledi.

Örgütler adına basın açıklamasını okuyan Nimet Tanrıkulu, gerçek demokrasinin sağlanabilmesi için 12 Eylül askeri darbesiyle gerçek bir yüzleşmenin sağlanması gerektiğini belirtti.  Tanrıkulu "Geçmişimizle yüzleşerek/hesaplaşarak, geçmişin yaralarını sağaltarak, ancak aydınlık bir geleceğin önünü açabiliriz" dedi.   

4 Nisan'da görülecek olan 12 Eylül davasına da değinen Tanrıkulu şöyle konuştu:

"Kadın, erkek herkes 12 Eylül davasına müdahil olmalı. Ayrıca darbecilerin ve suç ortaklarının yargılamasında asla ayrım yapılmamalı. Sadece darbe yapanlar değil, darbeyi somut hayatta ete kemiğe büründürenlerde yargılanmalı, demokratikleşme buna eşlik etmelidir."

Basın açıklaması "Gün gelecek, devran dönecek, darbeciler halka hesap verecek" sloganıyla son buldu.

Basın açıklamasını düzenleyen örgütler ise şöyle:

78'liler Girişimi, Barış Anneleri, BDP İstanbul İl Örgütü, Dersim Dernekleri Federasyonu, Demokrasi ve Özgürlük Hareketi ( DÖH), Doğu-Güneydoğu Dernekleri (DGD) Platformu, Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), EMEP, Emekli-sen 3 nolu şube, GÖÇDER, Gökkuşağı Kadın Derneği, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı İstanbul Şubesi, Huybar Sultan Alevi Kültür Derneği, İşçi Kardeşliği Partisi (İKP), Karşı Sanat Çalışmaları, KESK/İstanbul Şubeler Platformu, Kürekcilikler Dayanışma ve Kültür Derneği, Özgür Demokratik Alevi Haraketi (ÖDAH), Özgür Kadın Hareketi, Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV), Sosyalist Parti,  Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUAD FED), Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği (UİD-DER), Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Yakınlarını Kaybedenlerle Dayanışma Derneği (YAKAYDER), Yeşil ve Sol.

Kaynak: Bianet

78’liler Kenan Evren davasına müdahil olacak

Diyarbakır 78'liler Dayanışma ve Araştırma Derneği, yaptığı basın açıklamasıyla sadece Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya değil tüm darbecilerin yargılanmasını istedi.

Diyarbakır 78'liler Dayanışma ve Araştırma Derneği, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın 4 Nisan 2012 tarihinde Ankara'daki ilk duruşmalarına çağrı yaptı. Sadece Evren ve Şahinkaya değil tüm darbecilerin yargılanmasını istedi.

Büyükşehir Belediyesi Konukevi önünde yapılan basın açıklamasına BDP Muş Milletvekili Demir Çelik ile ESP, KESK, DİSK, MEYA-DER ve TUHAD-DER üyeleri de katıldı.

Diyarbakır 78'liler Dayanışma ve Araştırma Derneği Gani Alkan, yaptığı açıklamada, "12 Eylül demek sadece Kenan Evren mi, Tahsin Şahinkaya mı demek? İddianamede geçen 1 Mayıs 1977, Maraş ve Çorum katliamları ele alındığında bile, geniş ve kapsamlı bir şebekenin suç ortaklığı aşikar değil mi?" diye sordu.

Anayasa'nın geçici 15. maddesinin "sürekli cezasızlık durumu" yarattığını belirten Alkan, "30 yıl boyunca kimleri korumuş ve adaletten kaçırmışsa, onların tümü soruşturulmalı, haklarında dava açılmalı ve 'şüpheliler' ayrımsız yargı önüne çıkarılmalıdır" dedi.

Alkan, "Evren ve Şahinkaya yetmez" dedi, 12 Eylül başbakanı Bülent Ulusu ve Hükümet üyeleri, Danışma Meclisi üyeleri, sıkıyönetim komutanları, sıkıyönetim cezaevi müdürleri, cezaevi istihbarat subayları, cezaevi işkencecileri, işkenceye katılan doktorlar, işkenceci emniyet müdürleri, polisler, MİT mensupları, "Şimdiye kadar işçiler güldü, şimdi gülme sırası bizde" diyen TİSK başkanı Halit Narin, darbeye stratejik akıllar veren Vehbi Koç ve TÜSİAD'ın da yargılanması gerektiğini bildirdi.

Alkan, 1 Mayıs 1977, Maraş ve Çorum katliamlarında bilinen rolü olan ABD'nin başını çektiği emperyalist odakların sorumluluğunun da unutulmaması gerektiğine dikkat çekti.

12 EYLÜL ZİHNİYETİ DEĞİŞMEDİ

12 Eylül zihniyetinin değişmediğini söyleyen Alkan, "Geçmişle layığı ile bir yüzleşme gerçekleşmediğinden suçlular yargılanmadı. Özellikle Kürdistan'da katliam ve kayıplar bir hükmetme geleneği olarak devam etti. Bugün eğer gün yüzüne vuran kafataslarının gerçek sorumluları ortaya çıkarılamıyorsa, Roboski de olduğu gibi katliamlar devam ediyorsa bu nedenledir" dedi.

4 Nisan 2012'de Ankara'da başlayacak olan 12 Eylül davasının son derece önemli ve kapsamlı bir dava olduğunu kaydeden Alkan, beklentilerini "bir başına şu veya bu şahsiyetin yargılanması değil, bir dönemle, bir tarihle yüzleşme/hesaplaşma, bir daha aynı şeylerin yaşanmaması ve özgürlükçü demokratik Türkiye'nin kurulması koşullarının hazırlanması" olarak açıkladı.

Alkan, "Bu bakımdan bu dava hepimizin meselesidir" dedi, 78'liler Derneği'nin davaya müdahil olacağını duyurdu, halka da müdahillik için başvurmaları çağrısında bulundu.

Kaynak: ETHA