26 Ocak 2012 Perşembe

'Polis tanıklığına itibar edilemez'

Festus Okey davasında sanık polise cüzi ceza veren mahkeme, gerekçeli kararını açıkladı. Karara şerh koyan mahkeme üyesi, polis tanıklıklarına itibar edilemeyeceğine dikkat çekti.

Festus Okey davasına ilişkin mahkemenin gerekçeli kararı açıklandı. Gerekçeli kararda Okey’in polisin silahı almaya çalıştığı iddiası yinelendi. Karara şerh düşen muhalif üye ise, polis Cengiz Yıldız’ın Festus Okey’i ‘taksirle’ değil ‘kasten’ öldürmüş olabileceğini belirtirken, Okey'e komplo kurulduğunu kaydetti.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Festus Okey davasının 16. duruşmasında Okey’i öldüren polis memuru Cengiz Yıldız’a taksirle adam öldürme suçundan 4 yıl 2 ay ceza çıkmıştı. Mahkeme bugün olayla ilgili gerekçeli kararını açıkladı.

Mülteci.tv’nin haberine göre, gerekçeli kararda olay şöyle anlatılıyor: “Festus Okey’in sanık polis memuru Cengiz Yıldız’ın silahını arkadan almaya çalışması ve daha sonra silahın Festus’a dönük olacak şekilde çekiştirilmesi sonrası ateş almasıyla vurulma olayının gerçekleşti.”

Mahkemenin aldığı karara şerh düşen muhalif üye ise, Kriminal Polis Laboratuar Dairesi Başkanlığı’nın raporunu hatırlatarak, Festus Okey’in el swaplarında barut izine rastlanmadığını ve mevcut bilgilerin doğrulanamadığını ifade etti.

Karara muhalif üyenin şerh yazısında, ortada bir silah ve çekiştirme olduğunun söylenmesine karşın, diğer polis ifadelerinin hiç birinde herhangi bir sesin duyulmadı belirtilirken, Okey'in elinde barut izini de rastlanmadığı hatırlatıldı.

Polisin, Okey'in silahına sarıldığı ve çekiştirme sonucu silahın ateş aldığı yönündeki savunmasına tanık olanların sadece polisler olduğuna dikkat çekilen şerh notunda, sanık polis ile ayni yerde görevi yapan polislerin beyanına itibar edilemeyeceği vurgulandı.

Okey'in sokaktayken sivil polislerce gözaltına alındığı ve hiçbir şekilde direnmediği hatırlatılırken, görüntülerde son derece normal biçimde karakola girdiği açık olan Okey'in, polisin silahına sarıldığı iddiasının kabul edilemeyeceği belirtildi.

Şerh yazısında sonuç olarak başka bir uyuşturucu operasyonu sırasında bulunduğu iddia edilen Festus Okey’e ait kimliklerin kolluk güçleri tarafından bir komplo sonucu eve yerleştirildiğine dair kuşkuları destekler nitelikte olduğu belirtildi.

Bu çerçevede polisin taksirle değil kasten öldürmekten cezalandırılması talep edildi.

Kaynak: ETHA