BDP Uludere katliamını Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıdı. Başvuruda Türkiye'de etkin bir soruşturma yürütülmeyeceği şüphesi vurgulanarak, sorumluların ancak uluslararası yargılama mekanizmaları sayesinde açığa çıkarılacağı belirtildi.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) 34 kişinin hayatını kaybettiği Uludere Katliamı nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) başvurdu.
BDP Eş Genel Başkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş imzasıyla gönderilen başvuruda, UCM Savcılığı'nın 28 Aralık 2011'de, Şırnak'ın Uludere ilçesinde gerçekleşen katliamla ilgili soruşturma başlatması istendi.
Başvuruda "Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen hava bombardımanı ile ilgili olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kuruluş belgesi olan 01/07/2002 tarihli Roma Statüsü'nün (5), (7),(8),(12), (17) maddeleri gereğince yapılan ihbar ve olaya dair bilgi ve belgelerimizin sunulması ile Savcılığın olay hakkında soruşturma başlatması talebi" dile getirildi.
Dosyaya erişim engeli
UCM'ye yapılan başvuruda, katliamda hayatını kaybedenlerin yakınlarının "etkin bir soruşturma yürütülmeyeceği şüphesi" de vurgulandı ve hükümet temsilcilerinin beyanlarına yer verilerek gerçek bir yargılama yapılmayacağı ihtimalinin çok yüksek olduğundan söz edildi.
Ayrıca önce Şırnak Savcılığı'nca sonra Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığınca başlatılan soruşturma dosyası hakkında gizlilik kararı verildiğine dikkat çekildi. "Bu şekilde kurban yakınlarının dosyaya erişimi engellenmiştir. Soruşturmaya dönük gizlilik kararı şeffaf bir soruşturma yapılmayacağının kanıtıdır."
Tanıklar dinlenmedi
Başvuruda, olay ile ilgili adli soruşturma yürüten savcılığın halen hayatını kaybedenlerin ailelerinin ifadelerini almadığı ve yakınların soruşturmaya dahil edilmediği, olaydan sağ kurtulan tanıklar dinlenmediği de vurgulandı. Bunların "soruşturmanın taraflı yürütüleceği ve şeffaf olmayacağı anlamına geldiği" belirtildi.
İnsansız Hava Araçlarının tespit ettiği görüntülerin 25 gün geçmesine rağmen hâlâ savcılık dosyasına gönderilmediği ifade edildi. Savcılığın görüntülerin ne zaman geleceğinin belli olmadığı yönündeki açıklaması hatırlatıldı.
Uluslararası yargının gerekliliği
Bu katliamın sorumlularının ve faillerinin açığa çıkmasının "ancak uluslararası yargılama mekanizmaları sayesinde" açığa çıkarılabileceğinin söylendiği başvuruda "Savcılığın olayla ilgili soruşturmayı re'sen başlatması" talep edildi.
BDP birkaç gün önce Uludere katliamını Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Üst Komisyonu'na taşıdıklarını da açıklamıştı.
34 kişi hayatını kaybetti
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 28 Aralık'ta Uludere'deki hava bombardımanında Bedran Encü, Erkan Encü, Şivan Encü, Muhammed Encü, Bilal Encü, Aslan Encü, Adem And, Savaş Encü, Orhan Encü, Celal Encü, Fadıl Encü, Mahsum Encü, Şervan Encü, Cemal Encü, Cihan Encü, Vedat Encü, Serhat Encü, Salih Encü, Özcan Uysal, Hüseyin Encü, Nevzat Encü, Hamza Encü, M. Ali Tosun, Selam Encü, Zeydan Encü, Yüksel Ürek, Salih Ürek, Nadir Alma, Seyithan Enç, Hüsnü Encü, Şirvan Encü, Osman Kaplan, Selahattin Encü, Selim Encü isimli 34 sivil hayatını kaybetmiş, Hasan Ürek ağır yaralanmıştı.
Kaynak: Bianet