23 Ocak 2012 Pazartesi

Sen misin okula yumurtayla gelen!

Cumhurbaşkanı Gül'ün İstanbul Üniversitesi'ni ziyareti sırasında '3 yumurtayla yakalanan' hukuk öğrencisi Yiğit Ergün üniversiteye alınmadı. Gözaltına alınan Ergün'e, 'polise direnip hakaret ettiği' iddiasıyla yumurta başına 44 ay hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün İstanbul Üniversitesi'ni (İÜ) ziyaret ettiği gün çantasında 3 yumurtayla okula giden Hukuk Fakültesi 2'nci sınıf öğrencisi 19 yaşındaki Yiğit Ergün hakkında kendisini engellemek isteyen polislere direnip hakaret ettiği iddiasıyla 11 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Savcının istediği cezayı komik bulan ve "Sözün bittiği yerde yumurta başlar" diyen Ergün, "Çantamdan yumurta çıkmış. Silah çıksa daha mı iyi? Sonuçta 3 tane yumurta yani. 2 kişilik menemen bile etmez" dedi ve yumurtanın bir silah olmadığını söyledi. Ergün, Gül'ün 14 Aralık 2011'de İÜ'yü ziyaret ettiği gün okula giderken çantasına 3 yumurta koydu. Yumurtalar, Gül'e yönelik bir protestonun mühimmatıydı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianameye göre, okulda güvenlik tedbiri alan polis, Ertürk'ün çantasındaki yumurtaları buldu. Olası protesto şüphesiyle Ergün'ün okula girişini engelledi. İddiaya göre "AKP burada 3 yumurta sana az bile... AKP defol üniversiteler bizimdir" diye slogan atan Ergün, "Şerefsiz polisler kolumu bırakın" diye bağırdı. Ergün'ün iddiasına göre ise hakaret yoktu, polis tacizi vardı. "Memurlara hakaret ettiğim doğru değil. Böyle bir şeyi kendime yakıştıramam" dedi. Polis memurları Adnan Ş., Muhammet Ç., Hakan K. ve Murat A. Ergün'den şikayetçi oldu. Emniyetteki ifadesinin ardından adliyeye sevk edilen Ergün, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Her iki tarafı da dinleyen savcılık iddianamesini hazırladı. Ve Ergün hakkında "Hakaret ve Görevi Yaptırmamak İçin Direnme" suçlamasıyla 4 yıl 6 aydan 11 yıla kadar kadar hapis istendi. Yani yumurta başına 44 ay hapis istemi düştü. 19 yaşındaki Yiğit Ergün şimdi İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.

5 ÖĞRENCİ GÖZALTINA ALINMIŞTI


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 14 Aralık 2011'de İstanbul Üniversitesi'ni ziyareti sırasında bir grup öğrenci tarafından protesto gösterisi düzenlenmiş, polisin müdahalesiyle dağıtılan öğrencilerden 5'i gözaltına alınmıştı.

Hukuk Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Yiğit Ergün, o gün yaşadıklarını anlattı. Ergün, yumurtaları bulduktan sonra polisin "Bunlar ne, bugün ne olacağını bilmiyor muydun, Abdullah Gül'ün geldiğini bilmiyor musun? Alın bunu kenara" dediğini ve kendisini ittiğini söyledi. Ergün, gözaltına alındığında polise "Buna hakkınız yok, yumurta taşımak suç değildir, yumurta bir silah değildir, yumurta bir bomba değildir" dediğini ancak "Siz de 15-20 kişi bir araya gelince kendinizi bir şey zannediyorsunuz. Sizin döneminiz bitti, bu işlere çok bulaşmayın. Ananız-babanız yok mu sizin, ananız-babanız size nasıl terbiye vermiş" gibi sözlerle taciz ve tahrik edildiğini savundu. Savcının hakkında istediği cezayı komik bulduğunu belirten Ergün, "Çantamdan yumurta çıkmış. Silah çıksa daha mı iyi? Sonuçta 3 tane yumurta yani. 2 kişilik menemen bile etmez. Bu, korktuklarını ve tahammülsüzlüklerini gösterir. Konuşmamıza izin verilmiyor. Sözün bittiği yerde yumurta başlar. Yumurta bizim demokratik hakkımız. Abdullah Gül'e kişisel bir gıcığım yok. Sorunum onun da temsil ettiği anlayışla. Bu anlayışla üniversitemize gelmeyin, gelirseniz yumurtalar hazır diye uyarmıştık" dedi. Yumurtanın bir silah ve yumurta taşımanın bir suç olmadığını söyleyen Ergün, "Bu bizim bir mücadele biçimimizdir. Bu meşru ve demokratik bir mücadele biçimidir" diye konuştu.

Gazeteport
Kaynak: Radikal

Dayanışma Çağrısı: "Arkadaşımızın yaptığı, söylediği her şeyin arkasındayız. Devlet ve polis faşizmine, AKP Hükümeti'nin uyduruk yıldırma politikalarına boyun eğmeyeceğiz, sessiz kalmayacağız! Herkesi 24 Ocak Salı günü saat 13:00da İ.Ü. Beyazıt Ana Kapı'ya basın açıklamasına, bu olaya tepki göstermeye çağırıyoruz."