19 Ocak 2012 Perşembe

'Hrant'ın hesabını soracağız'

Hrant Dink için Türkiye'de genelinde tüm duyarlı bir araya gelip dava kararını protesto ederken, İstanbul İstiklal Caddesi'nde de yürüyüş yapan yüzlerce kişi, "Biz Hrant'ın katillerini iyi tanıyoruz. Hesabını soracağız" dedi.


ESP, SDP, EMEP, Demokratik Halklar Federasyonu, Halkların Demokratik Kongresi, Nor Radyo, Nor Zartonk, ÖDP, SGD, TÖP, AKADER ve YDG'nin de aralarında olduğu çok sayıda örgüt, Hrant Dink'in ölüm yıldönümü dolayısıyla Taksim'de yürüyüş yaptı.

Taksim Meydanı'nda toplanan kurumlar, "Hrant Hesabını Soracağız" yazılı pankart ve dövizler taşıdı. "Yaşasın halkların kardeşliği", "Hrant'ın katili devlettir", "Katil devlet hesap verecek" şeklinde sloganlar atıldı. Ayrıca, Hrant Dink, Şerzan Kurt, Uğur Kaymaz, Metin Lokumcu, Cemil Kırbayır, Musa Anter'in isimlerinin sayılması üzerine kitle, "burada" diye yanıt verdi. Eylemde Hrant Dink'in katledilmesinin yanı sıra 1 Mayıs 1977, Uludere, Maraş, Çorum katliamları da protesto edildi.

Galatasaray Meydanı'na yürüyen kitle Dink anısına saygı duruşunda bulunuldu. Burada kurumlar adına Murat Gözoğlu Ermenice, Sayat Tekir ise Türkçe açıklama yaptı.

Sayat Tekir, "Biz Hrant'ın katillerini çok iyi tanıyoruz. Rakel daha ilk gün 'bir çokcuktan katil yaratan karanlık' diye özetlemişti gerçek katili" dedi.

'HESABINI SORACAĞIZ...'

Tekir, "Uğur Kaymaz'ı yaşından fazla kurşunla, Ceylan Önkol'u sahibinin bir türlü bulunamadığı havan topuyla, Metin Göktepe, Engin Çeber, Alaattin Karadağ, Aydın Erdem, Şerzan Kurt, Festus Okey ve daha nicesi, polis şiddeti ve işkenceyle katleden, binlercesini gözaltına kaybeden devlettir. Hesabını soracağız" diye konuştu.

Hrant Dink davasında çıkan sonuca tepki gösteren, gerçeklerin ört bas edilmeye çalışıldığını kaydeden Tekir, diğer taraftan gazetecilerin, insan hakları savunucularının ve bütün muhaliflerin tutuklandığını vurguladı, "Ahmet Şık, Nedim Şener, Ragıp Zarakoğlu ve Büşra Ersanlı bunlardan sadece bir kaçı" dedi.

'CANIMIZ PAHASINA HAYKIRACAĞIZ'

"Canımız pahasına olsada halkların kardeşliğini haykıracağız" diyen Sayat Tekir, şöyle devam etti: "Bu topraklarda yaşayan halklar olarak, her türlü sömürü ve tahakkümden arındırılmış bir dünya tahayyülümüz olduğunu, bir kez daha duyuruyoruz. Katlettiğiniz her emekçinin, her kadının, her LGBTT bireyinin, her öğrenci ve devrimcinin hesabını soracağız. Hrant'ın hesabını soracağız."

Eylem Grup Emeğe Ezgi'nin türküleriyle sona erdi.

Kaynak: ETHA