18 Ocak 2012 Çarşamba

Taburda kazı yapılacak

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Şırnak'ın Silopi ilçesinde bulunan Görümlü Jandarma Tabur Komutanlığı bahçesinde kazı yapma kararı aldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Şırnak'ın Silopi ilçesinde bulunan Görümlü Jandarma Tabur Komutanlığı bahçesinde kazı yapma kararı aldı.

Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü köyünde 1993 yılında askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan 6 köylü ile ilgili açılan soruşturma kapsamında o tarihte Tabur'da görevli bir askerin ifadeleri doğrultusunda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Görümlü Taburu'nda keşif yaptı. Keşiften sonra bugün bölgede kazı yapılması bekleniyor. Diyarbakır'da faili meçhul cinayetleri soruşturan özel yetkili savcılara ifade veren ve o dönemde Tabur'da askerlir yapan bir asker, 6 köylünün nasıl gözaltına alındığını, ayaklarına kurşun sıkıldığını ve cesetlerinin tabur bahçesine gömüldüğünü anlatmıştı.

Askerin verdiği yerin krokisi üzerine soruşturmayı yürüten savcılar, tanıkla birlikte Görümlü Jandarma Tabur Komutanlığı'na giderek keşif yaptı. Tabur bahçesinde cesetlerin gömüldüğü belirtilen yerler korumaya alınarak, kazı yapılmasına karar verildi. Kazı çalışması Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılacak.

13 Mayıs 1993 tarihinde çıkan bir çatışmada iki askerin ölmesinin ardından köye gelen JİTEM elemanları, Görümlü'ye bağlı Derecik mezrasında köy imamı İbrahim Akıl, Süryani baba-oğul Hamdin ve Hikmet Şimşek, Şemdin Cülaz, Salih Demirhan, Halit Özdemir ve Abdurrahman Kayek'i gözaltına almış ve bir daha kendilerinden haber alınamamıştı.

Kaynak: ETHA