26 Ocak 2012 Perşembe

Gaz yemek serbest, miktarını bilmek yasak

Ankara'daki Hopa gösterilerinde ne kadar biber gazı kullanıldığını soran mahkemeye, polis, "Bu bilgi devlet sırrıdır" cevabını verdi.

Bilgi Edinme Kanunu kapsamında Hopa'da olaylarının protesto edildiği Ankara'daki eylemlerde, “Ne kadar biber gazı kullanıldığı ve ne kadar personelin görev yaptığını öğrenmek isteyen” bir kişinin talebine yanıt vermediği için mahkemelik olan Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü, Ankara 12. İdare Mahkemesi’ne ilginç bir savunma gönderdi. Radikal gazetesinin haberine göre, mahkeme, ne kadar biber gazı bulundurduklarını açıklamayacaklarını çünkü bu bilginin, “devlet sırrı” kapsamında olduğunu ve bu bilginin talep edilmesinin “kötü niyet” olduğunu savundu.

12 Haziran seçimleri öncesinde Başbakan Erdoğan’ın Artvin’in Hopa ilçesine yapacağı miting öncesinde polis, HES karşıtı eylem yapan kitleye müdahale etmişti. Polisin kullandığı biber gazı nedeniyle emekli öğretmen Metin Lokumcu hayatını kaybederken çok sayıda kişi de yaralanmıştı. Hopa olaylarına yönelik Ankara’da yapılan protesto gösterisinde çok sayıda kişi gözaltına alınmış ve 22 kişi hakkında terör örgütü üyeliği suçlamasıyla dava açılmıştı.

Ankara Barosu avukatlarından Emre Baturay Altınok, olaylar sırasında güvenlik güçlerinin “ne kadar biber gazı kullanıldığını” Bilgi Edinme Kanunu kapsamında öğrenmek istedi. Altınok, bu kapsamda Emniyet Genel Müdürlüğü’ne, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne ve Artvin İl Emniyet Müdürlüğüne başvurdu. Avukat Altınok’un bilgi edinme başvurusuna Emniyet Genel Müdürlüğü ve Artvin İl Emniyet Müdürlüğü yanıt verirken Ankara İl Emniyet Müdürlüğü ise “genel geçer” yanıtlar verdi. Verilen yanıtlar nedeniyle Avukat Altınok, Ankara 12. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Ankara Emniyet Müdürlüğü mahkemeye sunduğu savunmasında birbirinden ilginç değerlendirmelerde bulundu. Ankara Emniyeti savunmasında, Avukat Altınok’un öğrenmek istediği “gaz mühimmatlarının stok sayısı ile planlanan emniyet tedbirlerinin mahiyeti ve sayısı, değeri hakkındaki” bilgi ve belgelerin açıklanmasının kamu adına yarar sağlamayacağı belirtilerek, “Kötü niyetli üçüncü kişiler tarafından ele geçirilme halinde ise, kamu düzeni ve kamu güvenliği açısından zafiyet oluşturabilecek devlet sırrı niteliğinde bilgi ve belgeler olduğu açıktır” denildi.

Ankara Emniyeti'nin yazısında, Ankara’nın başkent olması nedeniyle çok sayıda basın açıklaması, toplantı ve gösteri yürüyüşü yapıldığı, bu hakkın kullanılmasında herhangi bir engelleme yapılmadığı, yeterli personel ve 'ölçülü' gaz kullanıldığı da öne sürüldü.

Kaynak: ETHA