25 Ocak 2012 Çarşamba

SKM'den eski Emniyet Müdürü Yağar'a tepki

Sosyalist Kadın Meclisi Sözcüsü Birsen Kaya, kadınların, toplumun kabul etmeyeceği davranışları nedeniyle öldürüldüğünü savunan eski Emniyet Müdürü Hasan Yağar'a tepki gösterdi. Kaya, "kadın cinayetlerinin sorumlusu erk devlet" dedi.

ESP/Sosyalist Kadın Meclisleri'nden kadın cinayetlerini meşrulaştıran açıklamaları nedeniyle emekli Emniyet Müdürü Hasan Yağar'a tepki geldi.

SKM Sözcüsü Birsen Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, Yağar'ın cinayetlerin sebebinin sadece erkekler olmadığı, kadınların hal ve hareketlerinden dolayı öldürüldüklerini söylediğini hatırlattı.

SADİZM DEĞİL DE NEDİR?

Birsen Kaya, Hasan Yağar'ın "Kadın cinayetlerinin erkeklerin sadece sadizmine bağlamanın doğru olmadığı" ifadesine karşılık şöyle dedi: "Her gün öldürülen ve ölümle karşı karşıya olan kadınlar, erkek eliyle insan aklının dahi alamayacağı bir şekilde vahşice öldürülürken bu sadizm değil de nedir?"

Kaya, 'Bu, asla tesadüf kabul edilemez ve günahı sadece erkek aktöre yüklenemez bir realitedir' diyen Yağar'a, "Cinayetlerde bu güne kadar yaşananların hiçbiri tesadüf değildir. Hepsi tasarlanmış, planlanmış kadın cinayetleridir. Gerçek olan erkek egemenliği ve onun yasalarının kadınlar aleyhine işlemesidir. Kadın cinayetlerinde tek aktör vardır, o da kadını öldüren erkektir" yanıtını verdi.

Kaya, açıklamasında şöyle belirtti: "Yağar'ın açıklamasında kadın 'dilini tutamadığı, hareketlerinde kışkırtıcı olduğu için öldürülüyor' diyor. Bunca yıllık sessizliğini bozan kadınlar, erkek egemen sisteme ve 'erk'liğe karşı seslerini çıkartmaya başladığı için sorumlu tutuluyor. Bu nedenle şiddete karşı geldikleri için Yağar gibi erkek egemen akıllar, kadınlara 'dilini tut öldürülme' diyor. Ve yine yasalardaki cinayet veya şiddet sorumlusu erkeklere uygulanan tahrik indirimlerini de onaylamış oluyor."

KADIN CİNAYETLERİNİN ÖNÜ AÇILIYOR

Kaya, Yağar'ın "kadınların, toplumun kabul edemeyeceği davranışları nedeniyle öldürüldüğü" açıklamasının kadın cinayetlerinin önünü açtığını ifade ederek, "Haksız tahrik indirimi ile toplumsal gelenekler yasalar tarafından bir kez daha onaylanmaktadır. Kadını muhafazakar aile içine hapsederek kadına her türlü şiddeti ve kadın cinayetlerini reva gören anlayışı yansımasıdır" dedi.

Birsen Kaya, "Sosyalist Kadın Meclisleri olarak kadın cinayetlerinin sorumlusunun başta erk devlet olduğunu bir kez daha söylüyoruz. Kadın cinayetlerinde kadının değil, gerçek sorumlularının da yargılanması gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz" diye belirtti.

Kaynak: ETHA