20 Ocak 2012 Cuma

Diyarbakır 5 No'lu İHD'de

İHD'nin F tipi hapishanelerin kapatılması amacıyla başladığı kampanya çerçevesinde, diyarbakır Cezaevi'ni anlatan "5 No'lu Cezaevi" isimli belgesel gösterilecek.


12 Eylül darbesinin ardından Diyarbakır Askeri Cezaevi'nde yaşananları ve insanlar üzerinde bıraktığı travmaları konu alan "5 No'lu Cezaevi" isimli belgesel bu akşam İnsan Hakları Derneği'nde gösterilecek.

Yönetmen Çayan Demirel'in "Tarihle yüzleşmek için çektim" dediği belgeselde, mahkumlar hem kendilerine yapılan işkenceleri hem de bunun üzerlerinde bıraktığı etkileri anlatıyor.

Hapishanenin başında olan Yüzbaşı Esat Oktay Yıldıran'ın "Okul" olarak tanımladığı cezaevinde birçok kişi işkenceden hayatını kaybettiği gibi işkenceyi protesto etmek için dört kişi kendini yakmıştı. O dönem Diyarbakır Cezaevi'nde kalanların birçoğunda işkence sebebiyle psikolojik ve fizyolojik kalıcı hasarlar oluşmuştu.

Belgesel için 80'e yakın röportaj yapıldı, söyleşilerin 40'ı filmde kullanıldı. Demirel, röportajların tamamının bir kitapta toplanacağını açıklamıştı, kitap hazırlık aşamasında.

Film için Adalet Bakanlığı'ndan izin alındı ve Diyarbakır Cezaevi içinde çekimler yapıldı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı Ahmet Türk ve siyasetçi Tarık Ziya Ekinci de filmde yaşadıklarını anlatan isimlerden. Belgeselde ayrıca karikatürist Zülfikar Tak'ın çizimleri de yer alıyor.

Belgesel,  46. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, 42. SİYAD Ödülleri'nde ve 21. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde "En İyi Belgesel Film" seçilmişti.

İHD İstanbul Şubesi'nin "Tecrit Öldürüyor F Tipi Hapishaneler Kapatılsın" kampanyası çerçevesinde gösterilecek olan film, bu akşam saat 18:00'de İHD'nin Beyoğlu'ndaki şubesinde seyirciyle buluşacak.

İHD kampanyada, F tipi hapishanelere geçiş tarihi olan 19 Aralık 2000'den bugüne yaşanan hak ihlalleri ve ağırlaştırılmış müebbet cezası alan mahkumlara uygulanan sistemli tecride dikkat çekiyor.

Ayrıca, F tipi hapishanelerin hastalığa davetiye çıkaran sağlıksız yaşam koşulları ve ölümcül hastalıklarıyla tedavi edilmeyi bekleyen yüzlerce hasta mahkumun durumlarının görünür olması da amaçlanıyor.

İHD İstanbul Şubesi Cezaevleri Komisyonu, her Cumartesi İstanbul'un farklı meydanlarında siyahlar giyerek oturma eylemi yapacak. Yürüyüşler, oturma eylemleri ve sergiler 2 Nisan'da İstiklal Caddesi'nde yapılacak yürüyüşe dek devam edecek.

* Adres: İHD İstanbul Şubesi, Çukurluçeşme sok. Bayman apt. No:10/1 Beyoğlu.

Kaynak: Bianet