23 Ocak 2012 Pazartesi

Özgen onların arasında mı?

Diyarbakır'daki eski JİTEM merkezinde yapılan kazıda bulunan kafataslarından biri 73 yaşında gözaltında kaybedilen Fikri Özgen'e ait olabilir.

Diyarbakır'ın İçkale semtinde bir dönem JİTEM merkezi olarak kullanılan yerdeki kazı çalışması devam ediyor. Bulunan kafataslarının sayısı şimdilik 19'a yükseldi.

Kazının başlatılmasının ardından kemiklerin yakınlarına ait olabileceğini düşünen aileler, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi'ne başvuruda bulundu. Başvuran ve DNA testinin sonucunu bekleyen ailelerden biri de Özgen ailesi.

Fikri Özgen, 1997 yılının 27 Şubat günü gözaltına alındığında 73 yaşındaydı.

KULP'U ZORLA TERK ETTİ

28 yıl Diyarbakır'ın Kulp İlçesi'ne bağlı Yeşilköy'de muhtarlık yapan Özgen, 1994 yılında devletin güvenlik güçlerinin baskısı ile Kulp'u terk etmek zorunda kaldı. Özgen ailesi, Diyarbakır'a yerleşti.

Fikri Özgen'in üç erkek çocuğundan biri İstanbul'da öldürüldü, bir oğlu "örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla 22.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bir oğlu da PKK'ye katıldı.

ÇOK SAYIDA TANIK VAR

Özgen'in gözaltına alınmasının çok sayıda tanığı bulunuyor. Diyarbakır'ın tanınmış simalarından olan Özgen, gündüz vakti, işyerlerinin yoğun olduğu bir yerden gözaltına alındı. Tanıklar arasında kızı Seniha Özgen de bulunuyor.

Uzun süredir nefes darlığı çeken Fikri Özgen, ilaç almak için eczaneye gitmek üzere saat 10.00 sıralarında Koşuyolu Hatboyu'ndaki evinden çıktı. 100 metre kadar yürüdükten sonra Aşiyan Lokantası'nın önünde "34 BHV 60" plakalı Renault marka toros tipi beyaz renkli araçtan inen ve ellerinde telsiz ile silah bulunan polisler tarafından durduruldu. Kimlik sorulduktan sonra araca bindirildi ve bir daha da kendisinden haber alınamadı.

'İMZA: KONTRGERİLLA'

Kaçırılma olayından önce eve bırakılan "Kontrgerilla" imzalı bir bildiri gelecek ölümü haber vermişti. O günlerde Diyarbakır'daki birçok eve bırakılan bildiri şu şekildeydi: "Çocuklarınızın dağda olduğunu biliyoruz, ya onları teslim edersiniz ya da ölümle cezalandırılacaksınız."

BAŞVURULAR YANITSIZ KALDI

Gözaltının ardından Fikri Özgen'in eşi Dilşah Özgen, 28 Şubat 1997 tarihinde Diyarbakır DGM Savcılığı'na başvuruda bulundu. Söz konusu dilekçeye 5 Mart günü verilen yanıtta, "Gözaltında böyle bir kişi bulunmamaktadır" denildi. Aile savcılığın dışında, Jandarma Alay Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü'ne de başvurularda bulundu. Ayrıca olay, Uluslararası Af Örgütü, TBMM İnsan Hakları Araştırma Komisyonu, İnsan Hakları Derneği Genel Merkezi ve Diyarbakır Şubesi'ne taşındı. Ailenin tüm çabalarına karşın Özgen'den bir daha haber alınamadı.

AYGAN ÖLDÜREN KİŞİYİ AÇIKLADI

Özgen kaybedildiğinde, Albay Cemal Temizöz JİTEM Grup Komutanı görevini yürütüyordu. Yüzbaşı Zahid Engin, JİTEM'de itirafçılarında aralarında bulunduğu grupta tim komutanıydı. Muhsin Gül, Abdulkadir Aygan, Saniye Emlük, Kemal Emlük, Adem Yakın, Mesut Mehmetoğlu gibi itirafçılar onun emrindeydi. JİTEM tetikçisi itirafçı Abdulkadir Aygan, itiraflarında Fikri Özgen'i Zahit Engin'in öldürdüğünü açıkladı.

TÜRKİYE AİHM'DE MAHKUM OLDU

Ailenin avukatlığını yapan Sezgin Tanrıkulu, dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdı. Türkiye, 2005 yılında AİHM'de maddi ve manevi tazminat davasına mahkum edildi.

Kaynak: ETHA