31 Ocak 2012 Salı

Hopa davası ertelendi

Artvin'in Hopa İlçesi'nde Başbakan Erdoğan'ı protesto ettikleri için tutuklanan 16 kişiden dördünün ilk duruşması bugün görüldü. Duruşma öncesi adliye önünde yapılan açıklamada, dava kapsamındaki suçlamaların düşürülmesi, Metin Lokumcu'nun katillerinin yargılanması istendi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Artvin'in Hopa İlçesi'ndeki seçim mitingini protesto eylemine katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan 16 kişiden 4'ünün duruşması bugün görüldü. 5 ay tutuklu kaldıktan sonra duruşmaya dahi çıkarılmadan serbest bırakılan Yunus Aksu, İbrahim Aksu, Erhan Köse ve Ender Yalçın görülen ilk duruşmaya katılmadı.

Duruşma öncesi adliye önünde yapılan açıklamada, dava kapsamındaki suçlamaların düşürülmesi istendi. Hopa Adliyesi önünde yapılan açıklamada “Taş değil gaz bombası silahtır” pankartı açıldı. Hopa halkı adına konuşan Huri Vayiç, Metin Lokumcu'nun polisin attığı gaz bombaları sonucu yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, “Aramızdan Metin hocamızı alanlar hakkında henüz hiçbir dava açılmadı. Hopa halkını gaza boğanlar soruşturulmadı” dedi.

'DAVA DOSYASI BÖLÜNEREK DAYANIŞMA ZAYIFLATILMAK İSTENDİ'

Dosya kapsamında çok sayıda kişinin gözaltına alınarak 16 kişinin tutuklandığını kaydeden Vayiç, dava dosyasının üçe bölünerek dayanışmanın zayıflatıldığını belirtti. Hopa davasında yargılananlar hakkındaki suçlamaların derhal düşürülmesi gerektiğini kaydeden Vayiç, “Aynı olayı içerdiğinden diğer iki davayla bu dava birleştirilmelidir” dedi.

'METİN LOKUMCU'NUN KATİLLERİ DERHAL YARGILANMALI'

Metin Lokumcu'nun öldürülmesiyle ilgili davanan halen açılmadığına dikkat çeken Vayiç, “Metin Lokumcu'nun öldürülmesiyle ilgili dava hızla açılmalı ve katilleri derhal yargılanmalıdır. Öldürücü bir silah olan gaz bombası yasaklanmalıdır. Hopa halkı hakkındaki asılsız bu dava düşürülünceye ve Metin Lokumcu'nun katilleri yargılanana kadar bu davanın takipçisi olacağız” şeklinde konuştu. Eylemde, Metin Lokumcu'nun fotoğrafı da taşındı.

Açıklamaya katılan ESP, ÖDP, Halkevleri üyeleri, Fındıklı Halkların Demokratik Kongresi, ESP Genel Başkan Yardımcıları Alp Altınörs ile Birsen Kaya duruşmayı da izledi.

DAVA ÜÇE BÖLÜNMÜŞTÜ

Açıklamanın ardından başlayan duruşmaya, dosya kapsamında yargılanan Yunus Aksu, İbrahim Aksu, Erhan Köse, Ender Yalçın mazeret bildirerek katılmazken, avukatları hazır bulundu. Mahkeme heyeti, 5 kişinin yargılandığı dava dosyasıyla birleşme ihtimali üzerine avukatların talebiyle duruşmayı 5 kişinin yargılandığı davanın görüleceği 9 Nisan tarihine erteledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mayıs günü Artvin'in Hopa İlçesi'nde gerçekleştirdiği seçim mitingini protesto ederek taleplerini dile getiren Hopalılara polis saldırmış, Metin Lokumcu yaşamını yitirmişti. Onlarca kişinin gözaltına alındığı olayların ardından 16 kişi tutuklanmıştı. İlk olarak Erzurum Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmak istenen 16 kişinin dosyası görevsizlik kararıyla Hopa Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Hopa Savcısı aynı suçlamayla yargılanan 16 kişinin dosyasını üçe bölerek, ilk olarak Şaban Kotil, Cengiz Akyüz, İdris Akbıyık, Şafak Ustabaş ve Şinasi Gümüşkaya hakkında iddianame hazırladı. 24 Ekim 2011 günü çıkarıldıkları ilk duruşmada serbest bırakılan 5 kişinin duruşması 9 Nisan 2012'ye ertelendi.

Ardından iddianameleri hazırlanan Yunus Aksu, İbrahim Aksu, Erhan Köse ve Ender Yalçın mahkemeye çıkarılmadan 4 Kasım 2011 günü serbest bırakıldı.

ESP PM üyeleri Görgü Demirpençe ile Önder Öner, Ali Aksu, Taylan Kaya, Güven Poshoroğlu, Ferdi Şağbanoğlu, Müslüm Karabulut yaklaşık 7 ay tutuklu kaldıktan sonra iddianameleri dahi hazırlanmadan serbest bırakıldı.

İDDİANAME, TAŞI SİLAH OLARAK NİTELENDİRİYOR

Hopa Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, taş silah olarak nitelendirilerek TCK'nın 265/4. maddesi uyarınca cezanın yarı oranında artırımı isteniyor. Erhan Köse, İbrahim Aksu, Yunus Aksu ve Ender Yalçın'ın “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etme”, “görevli memura mukavemet etme” ve “kamu malına zarar verme” suçlamalarıyla ayrı ayrı 2 yıldan 12 yıla kadar hapsi isteniyor.

Kaynak: ETHA