1 Şubat 2012 Çarşamba

Ağaoğlu Yine Tutuksuz Yargılanacak

Sevag Balıkçı'nın ölümüne neden olan Kıvanç Ağaoğlu'nun yargılandığı davanın üçüncü duruşmasından da tutuklama kararı çıkmadı. Dördüncü duruşma 13 Şubat'ta.

Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde Sevag Balıkçı'nın ölümüne neden olduğu gerekçesiyle "taksirle insan öldürmek" suçlamasıyla dokuz yıl hapis cezası istemiyle yargılanan Kıvanç Ağaoğlu'nun tutuksuz yargılanmasına devam edilmesine karar verildi.

Üçüncü duruşmada hakim karşısına çıkan Ağaoğlu için tanıklar üzerinde baskı kurduğu gerekçesiyle tutuklama talep ettiklerini söyleyen Balıkçı ailesinin avukatı Cem Halavurt, bu taleplerinin ikiye karşı bir oyla reddedildiğini söyledi.

Ekşi ifadesini değiştirmişti

Ermeni soykırımının başlangıç tarihi kabul edilen 24 Nisan'ın 96. yıldönümünde askerlik yaptığı sırada Kıvanç Ağaoğlu'nun silahından çıkan kurşunla ölen Sevag Balıkçı'nın ailesi oğullarının ırkçı bir cinayetle öldürüldüğü düşüncesinde.

Görgü tanıklarından Halil Ekşi, önceden verdiği ifadesinde olayın nasıl gerçekleştiğini görmediğini ifade ederken, daha sonra bu ifadeyi Ağaoğlu ailesinin yönlendirmesiyle verdiğini söylemişti.

Ekşi'nin yönlendirmeyle tanıklık yaptığını beyan ederek, Ağaoğlu'nun Balıkçı'yı kasıtlı olarak öldürdüğü yönünde tanık ifadesini değiştirmesi üzerine 29 Mart'a ertelenen duruşma bugüne alınmıştı.

Deliller toplandıktan sonra karar verilecek

Balıkçı ailesinin avukatı Cem Halavurt, mahkeme heyetinin Ağaoğlu için tutuklama talebi vermemesine karşın, adli tıp uzmanının kurşunun giriş-çıkışıyla ilgili inceleme yapmasını kararlaştırdığını ayrıca talep ettikleri tanıkların dinlenmesine de onay verdiğini söyledi.

Bu nedenle mahkeme kararını olumlu değerlendirdiklerini söyleyen Halavurt, mahkemenin delillerin toplanmasının ardından karar vereceğini belirtti.

"Tanıkların baskı altına alındığını ispatladık"

Duruşmada Ağaoğlu'nun yanı sıra tanık Halil Ekşi'nin de hazır bulunduğunu söyleyen Halavurt, bir sonraki duruşmanın 13 Şubat'a ertelendiğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

* İfadesini değiştiren tanık Ekşi duruşmaya katıldı ve ailenin kendisini ne şekilde telkin ettiğini söyledi. Ancak Kıvanç Ağaoğlu direkt beni etkiledi demedi.

* Dosyada çok farklı beyanlar var. Önceki tanık ifadelerinden bazılarında da Kıvanç'ın bilerek öldürdüğüne dair ifadeler vardı. Biz tanıklar üzerinde baskı yapılması üzerinden tutuklama talebinde bulunduk. Yoksa tanık Kıvanç'ı ölümden doğrudan sorumlu tutuyor diye bir tutuklama talebimiz olmadı.

* Ona zaten mahkeme karar verecek. Ancak tanık doğrudan kendisi üstünde Ağaoğlu'nun baskı kurduğunu söylemediği için Ağaoğlu tutuklanmadı.

* Bugün yaşanan gelişmeler aslında olumlu. Sanık tutuklanmadı ama tanıkların baskı altına alındığını ispatladığımızı düşünüyorum.

Kaynak: Bianet