24 Şubat 2012 Cuma

Dersim Katliamı Arşivleri İncelenecek

Dersim Katliamı ile ilgili TBMM Dilekçe Komisyonu’na gönderilen 260 dilekçe, katliamın araştırılması için komisyon kurulmasını sağladı: Arşivler incelenecek, Dersim’e gidilecek.


TBMM Dilekçe Komisyonu, yapılan başvuruları gözönüne alarak Dersim Katliamı'nın araştırılması için bir alt komisyon kurulmasına karar verdi. Taraf'ın haberine göre, komisyon aralarında Genelkurmay'ın da bulunduğu resmi kurumların arşivlerinin açılması için de girişimde bulunacak.

Komisyon başkanı AKP Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, dünkü oturumda, "Gelen dilekçelerin sayısı her geçen gün artıyor. Benzer müracaatlar 1948'de de yapılmış Meclis'e. Mağdur olan aileler bizzat devletten özür dilemesini istiyor. Zarar tazmini isteyen var. Mezar yeri bulunmasını isteyen var. Bu konuya ilişkin film, belgesel çekimi yapılmasını isteyenler bile var'' diyerek alt komisyon kurulması önerisinde bulundu, Yapılan oylamada öneri kabul edildi. Kurulan komisyonun süre sınırlaması bulunmuyor.

Dilekçe Komisyonu'na, Dersim katliamı ile ilgili şuana kadar 260 dilekçe geldiğini belirten Daniş, Taraf 'a yaptığı açıklamada, şunları söyledi: "Tümü de çok nitelikli dilekçeler. Aralarında Seyyid Rıza'nın mezarının bulunmasını talep edenler de var, tüm arşivlerin açılmasını ve özür dilenmesini isteyenler de. Kurulacak alt komisyonun, Dilekçe Komisyonu'muzun tüm üyelerinin katılımıyla oluşmasını istiyoruz. Ancak Meclis'teki tüm partilerden konuyla ilgili milletvekillerinin katkılarını istiyoruz. Örneğin CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün de çalışmalarımıza katılmasını bekliyoruz."

Komisyon Dersim'e gidecek

Komisyonun spesifik olarak hangi konuları ele alacağının toplantılar ve çalışmalar sırasında netleşeceğini belirten Daniş yasaklı askeri arşivlerin açılması konusunda ise şöyle konuştu: "Olaya dair gelen dilekçeleri ele alacağız. Tanıkları dinleyeceğiz. Tüm kurumlara çağrı yapıp arşivlerin açılmasını ve ilgili belgeleri de talep edebiliriz. Kamuoyunda böyle bir beklenti var. Komisyonumuzun Tunceli'ye gitmesi de mümkün. Ayrıntılar çalışmalar esnasında netleşecektir."

Dersim Müzesi'ne yeşil ışık

Öte yandan, Dilekçe Komisyonu'nun, alt komisyonun kurulması için çalışmalarına daha önce başladığı ve bazı resmi makamlardan konuyla ilgili talepte bulunduğu öğrenildi. Taraf 'a konuşan Meclis Dilekçe Komisyonu'ndan bir yetkili şunları söyledi: "İki aya yakın bir süredir çalışıyoruz. Genelkurmay Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Tarih Kurumu ve Kültür Bakanlığı'nın da aralarında bulunduğu pek çok kuruma dilekçeler gönderdik. Ellerindeki bilgileri bizimle paylaşmalarını istedik. Çoğundan da olumlu yanıt geldi. Örneğin Kültür Bakanlığı, Teşkilat yasası kapsamında Tunceli'de çalışmalara başlayacakları, ilde bir müze kurulması için ellerinden geleni yapacakları cevabını verdiler."

Kaynak: Haberlink