Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Pozantı Cezaevi'nde çocukların gördüğü şiddete tepki gösterdi. Dernek cezaevinin kapatılmasını, çocuklar iyileştirme çalışmalarının başlatılmasını ve onarıcı adalet uygulanmasını istedi.
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER) Pozantı Cezaevi'nde yaşanan çocuk istismarı üzerine bir açıklama yaptı.
"Daha Kaç Çocuğu Telef Edeceğiz" başlığıyla duyurulan açıklamada, Pozantı Cezaevi'ndeki çocukların yaşadıklarının "Türkiye'de çocukları hem doğrudan hem de birbirlerine düşürerek telef etmeye devam ettiğimizi gösteriyor" denildi.
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Genel Merkezi imzalı açıklamada, çocuklara şiddet gösterenlerin ve çocukların birbirlerine şiddet göstermesine ses çıkarmayan, görmezden gelen ve hatta neden olanların soruşturulması, cezasız bırakılmaması, şiddet gören ve şiddet gösteren çocuklara yönelik iyileştirme çalışmalarının başlatılması ve onarıcı adalet yaklaşımının uygulanması istendi.
Bağımsız izleme yapılmalı
Dernek Başbakan, Adalet Bakanı, milletvekilleri ve hükümete yönelik olarak harekete geçme çağrısında da bulundu.
Çocukların şiddetten korunması, Pozantı Kapalı Cezaevi gibi kendilerine uygun olmayan kapalı infaz kurumlarında kalmaması, sosyal adaletin tahsisini amaç edinen sosyal hizmet uygulamalarının başlatılması için daha kaç çocuğun aşağılanarak, dayak yiyerek, tecavüze uğrayarak kötü muameleye maruz kalmasına tanıklık etmemiz gerekiyor, diye soruldu.
Dernek Pozantı ve benzeri cezaevlerini kapatılmasını ve kapalı kurumların bağımsız izleme mekanizmalarına açılmasını da talep etti. Kapalı kurumlarda bağımsız ve özerk izleme çalışmaları yapılamamasını eleştirdi.
Kapalı kurumların altkültürü
Dernek daha önce yapılan tespitlere ve çağrılara rağmen Pozantı Cezaevi'nin kapatılmadığını söyledi ve yeni tahliye olan çocukların da ifadelerini hatırlatarak duygusal, fiziksel ve cinsel şiddetin hâlâ sürdüğüne dikkat çekti.
Kapalı kurumların çocukları cinsel şiddetin yanı sıra fiziksel ve duygusal şiddetten koruyamadığının hatırlatıldığı açıklamada, kapalı kurumlarda çocukların bulunma nedenlerine göre maruz kaldıkları şiddetin daha da sertleşebildiğinin altı çizildi.
Kapalı kurumlardaki "kurum altkültürünün" hiyerarşik ve anti demokratik uygulamaların gerçekleşmesine kaynaklık ettiği vurgulandı.
TBMM: Pozantı kapatılsın
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun Ekim 2009 - Ekim 2010 tarihleri arasını kapsayan faaliyet raporunda Pozantı Cezaevi'ne dair geçen ifadeleri de hatırlattı.
"Yetişkin ceza infaz kurumu olarak inşa edilmiş olması nedeniyle, fiziki yapısı çocuklara uygun değildir...
"Cezanın ıslah edicilik işlevi düşünüldüğünde, bunun yapılmasının fiziken mümkün olmadığı görülen, ayrıca konum ve şartları itibari ile de çocukların bulunmasının uygun olmadığı, Pozantı, Bergama ve İncesu Ceza İnfaz Kurumları'nın faaliyetlerine son verilmesi, amaç açısından doğru olacağı gibi ekonomik katkı da sağlayacaktır."
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Genel Merkezi'nin açıklamasının tam metnine ulaşmak için tıklayınız.
Kaynak: Bianet