Ailesi, avukatları, TAYAD ve İstanbul Tabip Odası, "yaşam hakkı" için hasta tutuklu Yasemin Karadağ'ın tahliyesini istiyor.
Hasta tutuklu Yasemin Karadağ'ın yargılanmasına yarın devam edilecek. Ailesi, avukatları, TAYAD ve İstanbul Tabip Odası, "yaşam hakkı" için Karadağ'ın serbest bırakılmasını istiyor. Ancak, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Karadağ için daha önce verilen raporları Adli Tıp Kurumu'na hala göndermedi.
Hasta tutuklu Yasemin Karadağ, 7 aydır Bakırköy Kadın Cezaevi'nde tutuluyor. Karadağ yarın ikinci kez Çağlayan Adliyesi'ndeki İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.
'YERLERDE SÜRÜKLENDİM'
Karadağ, bir mektubunda sağlık durumunu şöyle anlatıyor:
"Tek böbrekliyim, böbreğimin birini gençlik yıllarında kaybettim. Kalan böbrek de yüzde 18 çalışıyor. Doktorun söylediğine göre, zorlandığı için bu oran daha da düşmüş. Yani, kronik böbrek yetmezliği olan bir hastayım. İleri derecede kansızlık var. Serumla demir takviyeleri yapılıyor ve kan yapıcı iğne vuruluyor. İyi beslenmem gerekiyor. Ancak hapishane koşullarında sağlığıma uygun diyet yapamıyorum. Böbreğin süzemediği zararlı maddeler kemiklerde birikiyormuş. En ufak bir çarpma, burkulmada kırılabilirmiş. Ben bunları öğrenene kadar hapishaneden hastaneye gidişte, iki kez saldırıya uğradım. Yerlerde sürüklendim ve işkenceyi doktor sadece izledi."
'SAĞLIK HAKKI İHLALİ İŞKENCEDİR'
Karadağ'ın ailesi ve avukatları ile İstanbul Tabip Odası (İTO) ve TAYAD, bugün İTO'da basın toplantısı düzenleyerek, yarınki duruşmada Karadağ'ın serbest bırakılmasını istedi.
İTO'dan Doktor Hasan Oğan, hasta tutuklu ve hükümlülerin tedaviye ulaşamamasının engellenmesini "işkence" olarak tanımladı. Yasemin Karadağ için sağlık hakkının savunulmasının yaşam hakkının savunulması noktasına geldiğine dikkat çeken Oğan, "Eğer tahliyesi gerçekleşip tedavisi yapılmazsa yaşamı sona erebilir" dedi. Oğan, hasta tutuklu ve hükümlülerin sağlık hakkına erişiminin sağlanmasının yanı sıra hasta ile hekim arasındaki mahremiyetin da korunması gerektiğini belirtti.
'MAHKEME RAPORLARI ATK'YA HALA GÖNDERMEDİ'
Çağdaş Hukukçular Derneği'nden Avukat Barkın Timtik ise, Karadağ'ın yargılandığı 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin daha önce verilen sağlık raporlarını hala Adli Tıp Kurumu'na göndermediğini belirterek, "Aslında mahkeme, Adli Tıp Kurumu'nun kararı olmadan da Karadağ'ın sağlık durumunu gözönünde bulundurarak bir karar verebilir. Ama özel yetkili mahkeme bu konuda topu Adli Tıp Kurumu'na bırakmıştır" dedi.
'HASTANEYE GİTTİĞİNDE TEDAVİSİ YAPILMIYOR'
Yasemin Karadağ'ın kardeşi Olcay Karadağ, her görüşe gittiklerinde bir sorunla karşılaştıklarını hatırlatarak şunları söyledi: "Hastaneye gittiğinde tedavisi yapılmıyor. Çünkü, muayene sırasında asker odayı terk etmiyor. Tartışma sırasında da iki kez ablamı askerler dövdü. Doktor ise bütün olanları izliyor. Doktorun yanlış ilaç verdiği de ortaya çıktı. Bir görüşte iyiyse, bir başka görüşte çok halsiz ve kötü olabiliyor. Cezaevinde çok kilo kaybetti"
Konuşmasının ardından TAYAD adına hazırlanan açıklamayı okuyan Karadağ, Güler Zere'in tahliyesinin ölüm sınırında gerçekleştiğini hatırlattı, "Bizler bir evladımızın daha tecrit zulmüyle, tedavisi engellendiği için öldürülmesine izin vermeyeceğiz. Yasemin'i tahliye ettirene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Halkımızı ve duyarlı herkesi Yaseminlerimize, hasta tutsaklarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz. Herkesi 28 Şubat günü Çağlayan Adliyesi önüne 'Yasemin Karadağ'a özgürlük' demeye çağırıyoruz" diye konuştu.
Kaynak: ETHA