29 Şubat 2012 Çarşamba

Karakollarda 24 Kişi Öldü!

Karakollardaki kameralar niçin çalışmıyor?

Baran Tursun Vakfı, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na başvurarak farklı illerde bulunan ve ölüm olayları yaşanan 24 karakolun 24’ünde de kameraların işlevsiz olduğunu tespit ettiklerini belirtip, bunun nedenlerini öğrenmek istediklerini, komisyonun bu karakollarda yaşananları incelemesini beklediklerini açıkladı.

“KARAKOLLARDA 24 KİŞİ ÖLDÜ”

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in ‘Karakollarda artık ayna yok kaset var’ sözlerine rağmen ölüm olaylarının yaşandığı 24 karakolda kameranın olmamasına rağmen hiçbir soruşturmanın açılmamasına ve devletin ‘Neden?’ diye sormamasına tepki gösteren Baran Tursun Vakfı Başkanı Mehmet Tursun “24 kameranın işlevsiz kalmasının nedenini merak ediyoruz” dedi.

2007 yılında yürürlüğe giren PVSK’dan (Polis vazife ve salahiyet kanunu) sonra polisin ateşli silah kullanma konusunda arttırılan yetkilerine tereddüt göstermeden başvurmaları sonucu 107 kişinin yaşama hakkının ihlal edildiğini bunun 24’ünün ise karakollarda öldüğünün hatırlatan vakıf, yaşanan ölümleri aydınlatacak kameraların olmayışının hesabını kimin vereceğini sordu.

“ÖLÜM OLAYLARI CEZASIZ KALIYOR”

Tursun “Ölüm olaylarının meydana geldiği tüm polis karakollarında, istisnasız tüm güvenlik kameraları ya arızalı olmuş, ya da kayıt yapmamıştır, durum böyle gösterilince gözaltı merkezi üzerinden işlem yapmak veya delil toplamak mümkün olmamıştır, dolayısıyla kötü muamelenin ve ölüm olaylarının cezasız kalması kolaylaşmıştır. Polis karakollarında güvenlik kameraları işlevsiz kalınca, birkaç polisin ifadesiyle ikmal edilen dosya üzerinden hakkaniyette uygun ve adil işlem yapmak mümkün olmamıştır. Ölümlerden sorumlu tutulması gereken karakol polislerin anlatımlarıyla ikmal edilen davalar ya takipsizlikle sonuçlandı yada bir kaç aylık gibi erteli sembolik cezalarla kapanmıştır” şeklinde konuştu.

Tursun, başvuru yazısını milletvekillerine de gönderdiklerini, milletvekillerinin de dilekçeden yola çıkarak bir soru önergesi ile İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e konunun sorulacağını söyledi.

Gülsen Candemir / BirGün
Kaynak: Haberlink