25 Şubat 2012 Cumartesi

'Ünye'de termik santral istemiyoruz'

TÜÇEP, Samsun'un Terme İlçesi'nde kurulmak istenen OMV Çevrim Santrali'ne karşı yürüdü. Mahkeme kararına rağmen santralin inşasının devam edildiğini belirten HES karşıtları, şirketi topraklarından kovana kadar mücadele edeceklerini vurguladı.


Temiz Ünye Çevre Platformu (TÜÇEP), Samsun'un Terme İlçesi'nde kurulmak istenen OMV Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'ne karşı eylem yaptı.

Temiz Ünye Çevre Platformu'nun düzenlediği eyleme Karadeniz İsyandadır Platformu, Senoz Vadisi Koruma Platformu, Yeşil Gerze Platformu, Bartın Yaşam Birlikteliği, Ordu ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu, Halkevleri, TKP, Gençlik Muhalefeti'nin de aralarında olduğu çok sayıda örgüt katıldı.

Mahkemenin durdurma kararına rağmen inşasına devam edilen Akçay Köyü sınırındaki santral önüne yürüyen kitle, "Şirket talan, kanun yalan, Ünyeliler isyanda isyana devam", "Direne direne kazanacağız", "Zehir solumak istemiyoruz", "Ünye'de termik istemiyoruz", "Termikçi şirket Ünye'yi terket" sloganlarını attı.

'HESAPLARI ÇARŞAMBA'DA TUTMAYINCA...'

Temiz Ünye Çevre Platformu adına açıklama yapan Mehmet Şensoy, kendileri ile dayanışmak için çeşitli illerden gelen HES karşıtlarına teşekkür etti.

OMV şirketinin önce Çarşamba'da tesis kurmak istedini, EPDK'dan lisans alındığını söyleyen Şensoy, "Fakat Çarşamba’da hesapları tutmadı, kovalandılar" dedi.

Tesisin, birinci sınıf arazi olduğu, su kaynaklarına yakın olduğu için buraya kurulmak istendiğini kaydeden Şensoy, HES'in söz konusu alana yapılabilmesi için Toprak Koruma Kurulu'nun üye yapısının değiştirilerek, karar alındığını söyledi.

'GÜÇLERİNİN YETEMEDİĞİ TEK ŞEY HALKIN İRADESİ'

Şirketin, belediyelere, muhtarlara rant aktardığını, halkın gözünü boyamak için elinden geleni yaptığını kaydeden Şensoy, "Fakat hesap etmedikleri, ön görmedikleri, ne paralarının, ne nüfuzlarının yetmeyeceği bir şey vardı, oda halkın iradesi" dedi. Şensoy, HES karşıtları ve çevreciler olarak ilk andan itibaren fiili ve hukuki mücadeleye başladıklarını hatırlattı.

Şensoy, "Lisans iptali ve yürütmeye durdurma" talebiyle açtıkları davada Danıştay 13. Dairesi'nin üç yönden yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ancak şirketin çalışmalarını durdurmadığını söyledi. Şensoy, ilgili kurumların, Danıştay'ın verdiği kararı uygulamaya çağırdı.

TÜÇEP olarak, OMV şirketi topraklarını terk edinceye kadar mücadele edeceklerini vurgulayan Şensoy, bunun için gerekirse daha etkili eylemler düzenleyeceklerini kaydetti.

'BİZ HALKIZ, İSTERSEK BAŞARIRIZ'

Şensoy şunları söyledi: "Bu topraklar, yarınlarımıza, çocuklarımıza bırakmamız için bize emanet edildi. Gelin bu halkın, bu ülkenin, bu toprakların satılık olmadığını, 'parayı verenin düdüğü çaldığı' patagonya cumhuriyeti olmadığımızı herkese gösterelim. OMV gibi kapitalist şirketlerin dünyanın üzerinde sınırsızca dört nala depinemeyeceğini dosta düşmana gösterelim. Bu azgın sermaye saldırganlığına göğüs gerip püskürtelim. Biz halkız, istersek birlikte başarabiliriz."

Kaynak: ETHA