28 Şubat 2012 Salı

Halil Savda'nın İhtiyacı, Kitap ve Avukat

Halil Savda ile hükümlü bulunduğu Doğubeyazıt Cezaevi'nde görüşen nişanlısı Eda Erdener, avukat olmadığı için kendisine kitap gönderemediklerini söyledi.

Dr. Psikolog Eda Erdener, Doğubeyazıt Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan nişanlısı vicdani retçi Halil Savda'yı bugün cezaevinde ziyaret etti.

Erdener, bianet'e yaptığı açıklamada, ağır cezaevi koşullarına ve Doğubeyazıt'ta görüşçüsünün olmamasına rağmen Savda'nın sağlık durumunun ve moralinin oldukça iyi olduğunu söyledi.

"En büyük eksik avukat"

Savda'nın tutuklandığı gün Doğubeyazıt'ta bir avukatın kendisiyle ilgilendiğini söyleyen Erdener, ancak devamlı olarak kendisiyle ilgilenebilecek bir avukata ihtiyaç duyduklarını söyledi.

"Bugün cezaevine gittiğimde Halil'in bir avukatı olsaydı, kendisine kitapları ulaştırabilecektik. Ayrıca yazdığı yazıları da ben teslim alabilecektim. Ancak Halil'le devamlı ilgilenecek bir avukat bulamadığımız için bu mümkün olmadı."

"İsrail'i protesto ettim, cezaevindeyim"

Savda'nın başka cezaevine naklinin mümkün olmadığını söyleyen Erdener, koğuşların çok sıkışık olduğunu söyledi.

"Koğuşta 16 kişi kalıyorlar. İnsanlar yerlerde yatıyormuş. Koğuşun iç kuralları gereği Halil'in de yerde yatması gerekirken, Halil'e ranzada yer vermişler. Hem mahkumlarla hem de gardiyanlarla arası şimdilik oldukça iyi. Herhangi bir kötü muamele söz konusu değil."

Görüş sırasında, Halil'in İsrail'in Lübnan'ı işgalini protesto ettiği ve İsrailli vicdani retçilere destek verdiği için cezaevinde olduğunu söylediğini aktaran Erdener, Halil'in mesajını paylaştı:

"Ben İsrail'in Lübnan'ı işgalini protesto ettiğim ve İsrailli askerlerin vicdani retlerini açıklamalarına destek verdiğim için cezaevindeyim. Okuduğum basın açıklamasında Türkiye aleyhine bir ifade de yoktu. İsrail Konsolosluğu önünde yaptığımız açıklamanın suç sayılması da Başbakan Erdoğan'ın İsrail'e rest çekmesinin çok samimi olmadığının göstergesidir."

Erdener, Savda'nın, tutuklanmasına gerekçe olarak gösterilen Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "Halkı askerlikten soğutma" olarak tanımlanan 318. maddesini de fikir ve ifade özgürlüğü önünde ciddi bir engel olarak gördüğünü ve derhal kaldırılması gerektiğini söylediğini ifade etti.

"Askere gitme" demişti

Halil Savda, 2006'da İsrail'in Lübnan'a saldırmasını protesto etmek amacıyla İsrail Konsolosluğu önünde bir basın açıklaması okumuştu.

Okuduğu basın açıklamasında İsrailli vicdani retçilere destek amacıyla "Askere gitme" dediği için "Halkı askerlikten soğuttuğu iddiasıyla hakkında dava açılmıştı.

Dava sonucunda beş aylık hapis cezasına çarptırılan Savda, cezasının kesinleşmesi üstüne 24 Şubat'ta Doğubeyazıt'ta kaldığı bir otelde gözaltına alınmıştı.

Savda, cezası kesinleştiği için savcılık tarafından Doğubeyazıt Kapalı Cezaevi'ne gönderilmişti.

Kaynak: Bianet