23 Şubat 2012 Perşembe

‘Şiddete hayır’ diyen kadınlara soruşturma açıldı

11’i öğrenci 61 kadın hakkında, “Kadına yönelik şiddete hayır eylemine” katıldıkları gerekçesiyle hem polis hem de rektörlük tarafından soruşturma açıldı. İfade veren kadınlara “Eyleme ne amaçla katıldınız”, “Bu eyleme sizi kim çağırdı” soruları yöneltildi.

Kadına Yönelik Şiddete Hayır haftası kapsamında 25 Kasım’da Mersin’de yapılan yürüyüş ve basın açıklamaları soruşturmalık oldu. Aralarında 11 üniversiteli kadın öğrencisinin de bulunduğu 50 kadın hakkında bu eyleme katıldıkları gerekçesiyle soruşturma açıldı. Haklarında soruşturma açılan kadınlar emniyete çağrılıp ifade verdiler.

Mersin Üniversitesi öğrencileri Sevgi Kılıç, Deniz Gözde Öztürk, Tülin Turan, Birgül İmece, Serpil Altay, Canan Yüce, Burcu Erdem Özdemir, Susam Berdik, Kezban Turan, Sabahat Soyer ve Öze Muşlu hakkında ise hem emniyet hem de üniversite tarafından soruşturma açıldı. Soruşturma gerekçesi ise eylemi akşam saatlerinde gerçekleştirerek, 2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüş kanununa muhalefet etmek.

EYLEME NE AMAÇLA KATILDIN?

Soruşturmalara tepki gösteren öğrenciler ANF’ye konuştu. Matematik Bölümü 4. sınıf öğrencisi Sevgi Kılıç, “Bu soruşturmayla kadınların, ‘kadına şiddete hayır’ dememesi isteniliyor. Üniversite yönetimi beni çağırdı, ‘siz kadına yönelik şiddete hayır eylemlerine katıldınız mı, katıldıysanız ne amaçla katıldınız, ne tür slogan attınız’ sorularını sordu. Ben de, “Bir kadın olarak şiddete hayır demem gerektiğini düşünerek, katıldım ve bu eylemin demokratik ve anayasal bir hak olduğunu ve bu hakkımı kullandığımı belirttim” dedi.

EYLEME SİZİ KİM ÇAĞIRDI?

İngiliz Dil Bilimi Bölümü 1. sınıf öğrencisi Deniz Gözde Öztürk ise, soruşturmanın tamamen kanunsuzluk olduğunu söyleyerek, “Bu soruşturmayla devletin ne kadar kadın düşmanı olduğu bir kez daha ortaya çıktı” diyerek, tepkisini dile getirdi. Öztürk, bu eylemleri yine yapacaklarını kaydetti.

Kimya Bölümü 4. sınıf öğrencisi Tülin Turan, emniyetteki sorgularında kendilerine, “Bu eyleme kim sizi çağırdı, bu eylemi niçin yaptınız” şeklinde sorular sorulduğunu aktardı.

“İFADEMİZİ ALAN KADIN HOCAYDI”

Üniversitenin soruşturması kapsamında ise ifadelerini üniversiteden kadın bir hocanın aldığını anlatan Turan, “Hocanın kadın olması da bilinçli olarak yapıldı. Bu şekilde kadını kadına düşman yapmak istiyorlar” dedi.

Turizm Bölümü 4. sınıf öğrencisi Canan Yüce ise, bu soruşturmayla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde etkinlikte bulunmalarının engellenmek istendiğini ifade etti. Ancak soruşturmanın kendilerini engelleyemeyeceğini vurgulayan Yüce, “Daha fazla eylem ve etkinlik içinde olacağız” diye konuştu.

Kaynak: ETHA