26 Şubat 2012 Pazar

Pozantı Cezaevi'ndeki çocuk istismarına ve işkencesine tepkiler sürüyor

ESKİŞEHİR - Cezaevinde çocuklara tecavüz protesto edildi

Eskişehir Sosyalist Gençlik Derneği, Adana Pozantı Cezaevi'nde çocuklara yapılan tecavüz, taciz, cinsel istismarı protesto etti.

Eskişehir SGD üyeleri, Adana Pozantı Cezaevi'nde çocuk tutuklara yönelik cinsel istismarı Yediler Parkı'nda yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti.

SGD adına açıklama yapan Yusuf Ağıl, "Pozantı hapishanesinde yaşanan taciz ve tecavüz olayları, AKP hükümetinin hapishaneler yüzünü bir kez daha ortaya koymuştur. 17 yaşındaki çocuk tutsağın ve aynı hapishanede kalan siyasi tutuklu arkadaşlarının anklattıkları ülkemiz hapishanelerinin durumunu bir kez daha açığa vurmuştur" dedi.

Terörle Mücadele Yasası'na dayanılarak tutuklanan çocukların, adli tutukluların arasına konulduğunu hatırlata Ağıl, tutuklu çocukların cezaevi yönetiminin gözetiminde taciz ve tecavüze maruz kaldığını kaydetti.

Ağıl, "Pozantı hapishanesi AKP hükümetinin dışarıda estirdiği TMY ve özel yetkili ağır ceza mahkemeleri terörünün içerdeki uzantısıdır" dedi.

"Hüseyin Üzmezleri tahliye eden mahkemeler çocukları yaşlarından büyük cezalara çarptırıp hapishanelerde travma boyutuna varan işkencelere maruz bırakmaktadır" diyen Ağıl, çocuklara yönelik taciz ve tecavüzün sorumlusunun, yargı, Pozantı cezaevi idaresi ve devlet olduğunu belirtti.

Açıklamada, "Zındanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük", "Katil devlet halklara hesap verecek", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganları atıldı.

Milletvekili Gür: Pozantı'nın takipçisi olacağız

BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Adana Pozantı Cezaevi'nde çocuklara yönelik taciz ve tecavüz konusunu meclis gündemine getireceklerini söyledi.

Pozantı Cezaevinde "taş atan çocuklara" yönelik cinsel istismara ilişkin ETHA'ya konuşan BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, cezaevi yetkilileriyle görüştüğünü söyledi.

Gür, "Adalet Bakanlığı olaya el koymuş. Müfettişler inceleme yapıyorlar" dedi.

Konuyu meclis gündemine getireceklerini söyleyen Gür, "Konunun takipçisi olacağız. Bu olayın peşini bırakmayacağız. Üzerine gidilmesi gereken bir durumdur. Cezaevlerinde her türlü sorunlar yaşanıyor" dedi.

KOCAELİ - 'Çocukları işkence yapanlar yargılansın'


Kocaeli SGD üyeleri, Pozantı Cezaevi'nde tutuklu çocuklara işkence yapılmasından sorumlu olanların yargılanmasını istedi.

Kocaeli SGD üyeleri, "taş atan çocuklar"ın Adana Pozantı Cezaevinde maruz kaldığı tecevüze varan işkenceleri, İzmit Belediye İşhanı önünde yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti.

Kocaeli SGD adına açıklama yapan İlke Başak Baydar, "Unutulmamalıdır ki devlet bir şahıs değildir. Kendi vatandaşı olan çocuklara karşı kin güdemez, bunların birilerine tecavüz etmelerine göz yumamaz" dedi.

Çocukların cinsel ve fiziksel istismardan korunması için gerekli önlemlerin alınmasını isteyen Baydar, aynı zamanda "Çezaevlerinin doldurulmadığı bir dünya özlemimizi dile getiriyoruz" dedi.

Baydar, "İnsanlık onuruyla bağdaşmayan bu davranışlara zemin sağlayan tüm sorumluların halklarımıza hesap vermelerini ve yargılanmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Açıklamada, "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Taş atan çocuklar serbest bırakılsın", "TMY çöpe, çocuklara adalet" sloganları atıldı.

İSTANBUL - SGD: Adalet Bakanı istifa etsin


Sosyalist Gençlik Derneği üyeleri, çocuklara yönelik cinsel şiddet olaylarıyla gündeme gelen Pozantı Cezaeevi nedeni ile Adalet Bakanı Beşir Atalay'ın istifasını istedi.

Sosyalist Gençlik Derneği, Pozantı Cezaevi'nde çocuklara yapılan cinsel işkenceyi protesto etmek için AKP Kadıköy ilçe binası önünde açıklama yaptı.

SGD adına açıklama yapan Polen Ünlü, Pozantı Cezaevi'nde çocukların gördüğü cinsel işkencenin bir çocuğun anlatımlarıyla gündeme geldiğini belirterek, "Ceza ve Tevkif     Evleri Genel Müdürü Mustafa Onuk, iddiaları inceleyeceklerini söylüyor. Bizler merak ediyoruz, taciz ve tecavüze uğramış gençlerin beyanından daha kuvvetli ne gibi bir delil olabilir?" diye sordu.

"Daha önce yine Adana-Pozantı M Tipi Cezaevi'nde tutuklulara işkence yapıldığına dair kanıtlar olmasına rağmen devlet bu delillere gözünü kapatmıştı" diyen Ünlü, açıklamasını şöyle sürdürdü: "TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, 2010 yılının Mart ayında hazırladığı raporda, Adana-Pozantı, İzmir-Bergama ve Kayseri-İncesu cezaevlerinin çocukların bulunmasına uygun olmadığı için kapatılması gerektiğini belirtmesine rağmen cezaevi kapatılmamış, bir işkencehane olarak kullanılmıştır. AKP hükümetinin 'modern bir gençlik' yetiştirme ideallerine ulaşma şeklini biz sosyalist gençler hayretlerle izliyoruz ve buradan sesimizi duyuruyoruz: Bizler sistemin yaratmak istediği 'uslu, apolitik, sessiz' gençler olmayacağız."

Ünlü, Adalet Bakanı Beşir Atalay'ın istifasını istedi, "Bizler adalet bir gelecek istemiyoruz. Bu olayın derhal aydınlatılıp sorumluların yargılanmasını istiyoruz" dedi.

Kaynak: ETHA