Adana'da, Gökdere Köprü Baraj inşaatındaki patlamaya ilişkin açıklama yapan sendikalar ve demokratik siyasi parti ve kurumlar, "HES'ler yaşamı yok ediyor, işçileri katlediyor" dedi.
Adana Gökdere Köprü baraj inşaatında 11 işçinin sulara kapılarak kaybolduğu iş kazası, sendika, meslek örgütü ve siyasi parti ile dernekler tarafından protesto edildi.
Adana Halkların Demokratik Kongresi, Türk-İş, DİSK, KESK, Adana Tabip Odası, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, İHD, ÖDP, TKP ve DHF'nin de aralarında olduğu kurumlar, İnönü Parkı'nda konuya ilişkin basın açıklaması yaptı.
Kurumlar adına açıklamayı okuyan Güven Boğa, sözlerine "Davutpaşa, Tuzla, Bursa, Balıkesir, Zonguldak, Ostim, Elbistan ve İstanbul'da ortaya çıkan katliam gibi iş kazalarından sonra ölüm acımasız yüzünü bu kez Adana Kozan'da Baraj inşaatında kendini gösterdi" diye başladı.
Bir süre önce su tutulmaya başlanan Gökdere Köprü Barajı'nın tünel kapağının dün patladığını hatırlatan Boğa, sulara kapılan işçilerden 2'sinin yaralı olarak kurtulduğunu, iki işçinin cenazesine ulaşıldığını ve halen 10 işçinin kayıp olduğunu hatırlattı.
AKP'nin doğal ve kültürel varlıkları yok eden politikalarına dikkat çeken Boğa, HES'ler ve maden ocaklarını, 2B kanunu, SİT alanlarına ilişkin kanunu hatırlattı.
"Yıktıkları bölgelerde yaşayan halkın tabiatı ve yaşam hakkını koruma iradesi ve gayretini yok sayıyorlar. Anadolu'nun bu yıkım planlarına sessiz kalacağını zannediyorlar" diyen Boğa, ekledi: "Çok yanılıyorlar. Bu topraklardaki yaşamı tırnaklarıyla kazıyarak var eden halk elbet bu haksızlığa uygun bir cevap verecektir. Yaşam alanlarını ve kültürünü korumak için bu rant yaratma hırsınıza elbet dur diyecektir."
Doğanın tahribatının yanı sıra HES'lerin, işçilerin yaşamına da mal olduğunu belirten Güven Boğa, Gökdere barajında yaşananları hatırlattı. Boğa, "10 işçinin kaybolmasına neden olan bu durum yalnızca bazı teknik eksiklikler ve kullanılan malzemelerin kalitesizliği ile açıklanamaz" dedi.
Boğa, İşçi Sağlığı ve Güvenliği sisteminin bütüncül politikalar ve merkezi bir müdahale gerektirdiğinin altını çizdi. "Özelleştirme ve taşeronlaşmayla bu bütünlük parçalanmış ve etkin müdahale olanakları ortadan kaldırılmıştır" diyen Güven Boğa, aynı zamanda denetim eksikliğine işaret etti.
Boğa, "Sonuç ortadır: Adana Kozan'da yaşananlar bize acı ve gözyaşını yeniden tattırdı. Oysa bu ölümleri durdurmanın çaresi çok açık" diye konuştu.
Kaynak: ETHA