27 Şubat 2012 Pazartesi

Çanlar Aliağa için çalıyor!

İzmir Aliağa'da yapımı planlanan 7 termik santralin Aliağa ve çevresinde onarılamayacak zararlar vereceği konusunda yapılan onca uyarıya rağmen, yetkililer geri adım atmıyor. Yaşam savunucuları ise, "1 Milyon İzmirli Termik Santrale Karşı" kampanyası ile termik santrallerin önüne geçmeyi planlıyor. 


Petrol rafinerileri, demir çelik fabrikaları, gemi söküm tesisleri gibi çok sayıda ağır sanayi tesisinin yer aldığı İzmir Aliağa'da bu sefer yapılması planlanan ve kömür ile çalışacak 7 adet termik santralin yaratacağı zararlı etki bölge halkını adeta ayağa kaldırdı. Aliağa'da termik santral yapma projeleri geçmişte de ortaya atıldığı için bu duruma alışkın olan bölge halkı, siyasi parti ve çevre örgütleri gibi hareketlerle birlikte hareket ederek 1990'da İzmir Konak'tan Aliağa'ya oluşturdukları insan zinciri ile engelledikleri termik santral projelerini yeniden engellemek istiyor. Bu kampanyaların örgütlenmesinde önemli katkıları olan Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) İzmir İl Başkanı Av. Arif Ali Cangı, Yeşiller Partisi ile ortak başlattıkları "1 Milyon İzmirli Termik Santrale Karşı" kampanyasına beklentilerinin üstünde destek olduğunu ifade ederek, termik santral yapımını engelleyecek güçleri olduğunu söyledi. Çalışmalarına hız verilen termik santral karşıtı kampanya kapsamında 6 Mayıs'ta Aliağa'da gerçekleşecek büyük buluşma eylemine "6 Mayıs'ta Hıdırellez ateşini yakıp termik santral ateşini söndüreceğiz" parolası ile hazırlıklar sürdürülüyor. Diğer taraftan ise alınan son bilgilere göre, CHP'li Aliağa Belediyesi geçtiğimiz günlerde bir termik santrale daha verdiği izne, ek olarak bir ruhsatla ilk termik santralin yapılması için gerekli izinleri verdi.

2. DİLOVASI VAKASI

Ağır sanayi tesislerinin yoğun olarak varlığını koruduğu bölgede Aliağa'da kurulması olası termik santrallerle birlikte onarılması imkansız zararların doğada kalıcılaşacağı uyarıları yapılıyor. Yeterince arıtılmadan doğaya salınan atıkların havayı, toprağı ve yer altı sularını kirletmesiyle yaşamın birçok alanında ölümcül etkilere maruz kalan Aliağa'da, kanser vakalarının Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğuna dair bulgular çevre ve sağlık örgütleri tarafından yapılan araştırmalarda ortaya konuluyor. Çevre örgütleri yaptıkları açıklamalarda, Aliağa'nın geleceğinin de tıpkı Kocaeli Dilovası'nda olduğu gibi yaşamın durma noktasına gelebileceği uyarısında bulunuyor. Aynı zamanda Aliağa'dan özellikle de havaya salınan kül atıkları gibi zararlı maddelerin dar bir bölge ile sınırlı kalmayıp İzmir gibi nüfusu yüksek olan bölgelerde yaşayanları da olumsuz etkileyeceği yine çevre örgütlerince öngörülüyor. Bunun yanı sıra soğuk suyun ısıtılıp buhar haline getirilmesiyle elektrik üretme mantığına sahip olan termik santrallerde, ısıtılan suyun yeniden denize dökülmesinin denizdeki biyolojik yaşamın dengesini bozması da kaçınılmaz olacağa benziyor.

CHP'Lİ BELEDİYENİN İZNİNE KARŞI 1 MİLYON İMZA

Termik santrallerin tüm bu zararlarına karşı yapılması için yoğun çabaların harcandığı santrallere karşı duyarlı kesimlerin başlattığı kampanyalar ile, santrallerin yapılmasının önüne geçme amaçlanıyor. "1 Milyon İzmirli Termik Santrale Karşı" kampanyasına ön ayak olan EDP İl Başkanı Arif Ali Cangı, termik santrallerin durumu ve yürüttükleri çalışmalar hakkında son bilgileri paylaştı. Devletin termik santral yapma gereğine bölgedeki ağır sanayi tesislerine enerji ihtiyacını temin etme şeklinde ulaştığını ifade eden Cangı, bu yolla zaten çevreyi oldukça yoğun kirleten ağır sanayilere sağlanacak enerjiyi oluşturma esnasında, çevrenin yine yoğun şekilde kirletileceğini ve oluşacak zararın katmerleneceğinin altını çizdi. ÇED raporlarını alan termik santral şirketlerinin belediyeden de izin alması üzerine önlerinde hiçbir engelin kalmayacağını belirten Cangı, "CHP'li belediye sürekli olarak bölge halkına termik santrallere karşı olduğunu söyledi. Bu şekilde halkta bir tepkisellik olmasının önüne geçmek istedi. Ama daha geçenlerde Aliağa Belediyesi bir firmaya verdiği ruhsatın geri kalanını da onaylayarak gerekli izinleri verdi. Buna müthiş bir tepki var. Hatta CHP teşkilatı içinden de bir takım tepkiler olduğunu duyuyoruz. Bu da aslında İzmir ve ilçelerinde siyasetin nasıl yürütüldüğünü gösteriyor" şeklinde konuştu.

'HIDIRELLEZ ATEŞİNİ YAKIP TERMİK SANTRAL ATEŞİNİ SÖNDÜRECEĞİZ'

11 Şubat'ta Karşıyaka'da açtıkları imza stantları ve yürüyüşle duyurdukları "1 Milyon İzmirli Termik Santrale Karşı" kampanyasının beklediklerinin üstünde bir ilgi aldığını söyleyen Cangı, çevre halkına termik santral meselesinin herkesin canını yakacağı bilgisini taşıma ve buna karşı tepkiyi ortak biçimde verme amaçları olduğunu söyledi. 1990 yılında yine Aliağa'da yapılmak istenen termik santrallerin halkın yoğun tepkisi ve birlikte hareket etmesinden ötürü geri çekildiğini hatırlatan Cangı, yapmayı planladıkları şeyin tam olarak bu olduğunu ifade etti. İlk büyük eylemlerini 3 Mart'ta Aliağa Belediyesi önünde yapacakları eylemle başlatacaklarını söyleyen Cangı, finali ise 6 Mayıs'ta Aliağa'da gerçekleştirecekleri büyük buluşma ile yapmayı planladıklarını açıkladı. 6 Mayıs tarihinin önemini anlatan Cangı, "6 Mayıs hem Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilişlerinin yıl dönümü hem de Hıdırellez bayramı. Biz bu sayede hem Denizleri yaşamın savunulması şeklinde anacağız, hem de Hıdırellez ateşi yakıp termik santral ateşini söndüreceğiz" dedi.

Ferhat Çelik / DİHA
Kaynak: Haberlink