22 Şubat 2012 Çarşamba

Dargeçit'te ikinci kazıda kafatası bulundu

Mardin'in Dargeçit İlçesi'nde 17 yıl önce kaybedilen 7 kişi için başlatılan ikinci kazı çalışmasında insana ait bir kafatası ile elbise parçaları bulundu.

Mardin'in Dargeçit İlçesi'ne bağlı Bağözü (Tiruva) Köyü'nde Dargeçit Jandarma Komutanlığı'na bağlı askerlerce 1995 yılında gözaltına alınan ve bir daha kendilerinden haber alınamayan Davut Altınkaynak, Süleyman Seyhan, Hikmet Kaya, Abdurrahman Coşkun, Abdullah Olcay, Mehmet Emin Aslan, Nedim Akyön ve Seyhan Doğan'ın toplu gömüldüğü iddiası üzerine su kuyusunda bugün kazı çalışması başlatıldı.

Köyün içinde bulunan ve daha önce kayıp yakınlarının şüphe üzerine kendi çabalarıyla yaptığı kazıda 2 yanmış kemik parçasının bulunduğu kuyuda, bu sabah saatlerinde başlatılan kazı çalışmasında insana ait bir kafatası ile elbise parçaları bulundu. Kuyunun çevresi güvenlik şeridi ile kapatıldı. Dargeçit Cumhuriyet Savcısı'nın gözetiminde, olay yeri inceleme ekiplerinin kepçe ile yürüttüğü çalışmaları İHD heyeti de yerinde izliyor. Kayıp yakınları ve köylülerin de, uzaktan izlediği çalışma devam ederken, köyün çevresi askerler tarafından kuşatılmış durumda.

17 Şubat tarihinde söz konusu bölgede Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı'nın yanı sıra İHD'den bir heyetin de hazır bulunduğu bir kazı yapılmıştı. Bağözü Köyü'ne yakın bir yerde yapılan kazıların sonucunda herhangi bir kemiğe rastlanmamış ardından köylüler kendi imkanları sonucu çağırdıkları kepçe ile bir kuyuda kazı yapmıştı. Kazı sonrası insana ait olduğu düşünülen yanmış halde 2 kemik parçası bulunmuştu.

Dargeçit İlçesi'nde Dargeçit Jandarma Komutanlığı'nın 1995 yılında gözaltına aldığı Davut Altınkaynak, Süleyman Seyhan, Hikmet Kaya, Abdurrahman Coşkun, Abdullah Olcay, Mehmet Emin Aslan, Nedim Akyön ve Seyhan Doğan'dan bir daha haber alınamadı. Sadece gözaltına alınan Süleyman Seyhan'ın cesedi 6 Mart 1996 yılında bir kuyuda yanmış halde bulunmuştu. Yaşanan olayın üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen 7 kişinin cesedi bir türlü bulunamamıştı. Kendilerinden bir daha haber alınamayan 7 kişinin PKK'ye katıldıkları iddiaları nedeniyle dosya kapanmıştı ancak dosya Ergenekon davası kapsamında ailelerin 2009 yılında mahkemeye başvurmasıyla tekrar açılmıştı.

Kaynak: ETHA