24 Şubat 2012 Cuma

Tutuklu öğrencilere tahliye yok

Haklarındaki suçlamaya dair hiçbir delil olmadan 1.5 yıldır cezevinde tutulan 3 öğrenci, bugünkü duruşmada da tahliye edilmedi. Gençlerle ilgili tek delil, daha sonra mahkeme huzurunda değiştirilmiş bir ifade.

3 öğrencinin, 1.5 yıldır tutuklu olarak yargılandığı davanın duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmayı izlemek için gelen Sosyalist Gençlik Derneği ve Liseli Öğrenci Birliği üyeleri ile Ezilenlerin Sosyalist Partisi Genel Başkan Yardımcısı Alp Altınörs ve ESP üyeleri, salonun küçük olması gerekçe gösterilerek salona alınmadı. Başka bir duruşma için Çağlayan Adliyesi'nde bulunan sanatçı Haluk Levent, gençlerin ailelerine ve arkadaşlarına dayanışma duygularını belirtti.

Gençler, 19 Aralık 2009 tarihinde, 19 Aralık Katliamı'nı protesto etmek için yapılan bir eyleme katılmakla suçlanıyor. Gençleri, eylem yerinde gördüğünü iddia eden kişi ise mahkeme huzurunda ifadesini değiştirmişti.

Öğrenciler, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanırken, mahkeme görevsizlik kararı vermiş, dosyayı var olan başka bir dosyayla birleştirilmesi talebiyle 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde göndermişti. 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin de görevsizlik kararı vermesi üzerine dosya Yargıtay'a taşınmıştı. Yargıtay Uyuşmazlık Mahkemesi, dosyanın 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan dosyayla birleştirilmesine hükmetmişti.

Duruşmaya, 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dosyanın tutuklu sanığı Mustafa Kapar ile birlikte, tutuklu öğrenciler Cebrail Günebakan, Volkan Akkuş ve Tayfun Kebeli katıldı.

'SİSTEM ÇOCUKLARI EZİYOR'

Tayfun Kebeli'nin avukatı Av. Can Yalçınkaya, Kebeli'nin 1.5 yıldır cezaevinde olduğunu ve sadece bir kere duruşmaya çıktığını hatırlattı. Yalçınkaya, "Sistem çocukları eziyor, Tayfun'u da eziyor. Bunlar suçsuz çocuklar. Tayfun'un tahliyesini talep ediyorum. Artık yeter" dedi.

SOMUT DELİL YOK

Cebrail Günebakan ve Volkan Akkuş'un avukatı Sezin Uçar, gençler hakkında hiçbir somut delil olmadığına dikkat çekti. Uçar, gençlerin tutuklanmasına gerekçe gösterilen eylemin ardından olay yeri incelemesi yapıldığını, yerdeki cam parçaları ve bulunan materyaller üzerinde herhangi bir delil bulunamadığını, müvekkilleri işaret eden herhangi bir kamera kaydının da olmadığını vurguladı.

Av. Uçar, kış günü akşam saat 19.30'ta havanın karanlık olduğunu, yüzleri kapalı insanların kimliklerinin tespit edilemeyeceğini belirterek, "İfadeler ve polis ifadeleri arasında da çelişkiler var. Çelişkiden sanık yargılanır" diye konuştu.

Cebrail Günebakan'ın olay tarihinde 18 yaşından küçük olduğunu hatırlatan Av. Uçar, Günebakan'ın Kartal Çocuk Mahkemesi'nde yargılanmasını talep etti.

Mustafa Kapar'ın avukatı Özlem Gümüştaş ise Kapar'ın söz konusu eylemin olduğu yerin bir arka sokağında oturduğunu, yine çok yakın bir yerde evinin olduğunu, her gün aynı saatlerde aynı yerden geçtiğini söyleyerek, Kapar'ın tahliyesini istedi.

Mahkeme, tahliye taleplerini reddederek tutukluluğun devamına karar verdi. Cebrail Günebakan'ın çocuk mahkemesinde yargılanması talebine ilişkin karar vermeyen mahkeme heyeti, duruşmayı 1 Haziran'a erteledi.

Kaynak: ETHA