22 Şubat 2012 Çarşamba

'Heron görüntüleri kamuoyuna sunulsun'

Toplumsal Bellek Platformu, 34 sivilin katledildiği Uludere katliamına ilişkin Heron görüntülerinin kamuoyuna sunulmasını istedi.

Yakınlarını faili meçhul cinayetlerde kaybedenlerin oluşturduğu Toplumsal Bellek Platformu, Uledere katliamına ilişkin Heron görüntülerinin kamuoyuna sunulmasını istedi.

Platformdan yapılan yazılı açıklamada, 34 sivilin katledildiği Uludere katliamına ilişkin Heron görüntülerinin Başbakan ile TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyeleri tarafından izlendiği hatırlatıldı.

Açıklamada, "Heron kayıtlarına göre, ardı ardına dört bombalama yapıldığı kaydedilen açık arazide, toplam 38 insan ve 70-80 katırın olduğu görülmektedir" denildi.

"Devletin hoyrat ve yasadışı uygulamalarının en yakın tanık ve mağdurlarıyız" diyen Toplumsal Bellek Platformu, aynı acıların yinelenmemesi için

BU SALDIRI TERÖR

Platform, şu soruları yöneltti: "Sınır ticareti yaptığı belli olan köylülere neden saldırılmıştır? Görüntülerde köylülerin kaçmadığı, saklanmadığı ortadayken neden ve kim tarafından hedef seçilmişlerdir? Bombalamadan önce diğer tüm yollar tüketilmiş midir? Uyarı yapılmış mıdır? Köylülerin teslim olmaları istenmiş midir? Silahsız oldukları ve karşılık vermedikleri ortadayken neden bomba atılmaya devam edilmiştir? Eğer terör örgütüne üye oldukları kararına varıldıysa, bu karara hangi kanıtlarla varılmıştır? Şüphelileri yargıya teslim etmek adına herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur? Yoksa bu ülkenin bazı vatandaşları doğuştan suçlu mudur? Kimsenin terörist olmadığını kanıtlamak zorunda olmadığı bilinciyle soruyoruz: bu saldırı terör değilse nedir?"

Bu soruların aydınlatılması için Heron görüntülerinin tüm kamuoyuna sunulması istenen açıklamada, "Yakınlarını faili meçhul cinayetlerde kaybetmiş ailelerin oluşturduğu Toplumsal Bellek Platformu yoluna 'gerçekler açığa çıksın kim incinecekse incinsin' diyerek çıkmıştır. 28 Aralık 2011'de yaşanan katliamın ardındaki gerçeklerin açığa çıkmasını istiyoruz" denildi.

Platform, Uludere'de yaşanan olayın, bir insanlık suçu olduğunu ekledi.

Kaynak: ETHA