24 Şubat 2012 Cuma

İHD: Vicdani ret hakkı tanınmalı

İHD Genel Merkezi, vicdani retçi Halil Savda'nın tutuklanmasını protesto ederek, vicdani ret hakkının tanınmasını istedi.

İHD Genel Merkezi, vicdani retçi Halil Savda'nın tutuklanmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin, 2007 yılından bu yana Türkiye'ye vicdani ret hakkını tanıması ve yasalarında değişiklik yapması için çağrıda bulunan tavsiye kararları aldığını hatırlatıt.

Türkiye'nin vicdani ret hakkını tanımaması durumunda Avrupa Konseyi'nden atılacağını belirten İHD, "Türkiye nasıl bir düzenleme yapmalıdır?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Öncelikle Anayasa'nın 72. maddesinin vicdani ret hakkının düzenlenmesine engel olamayacağını; Anayasa'nın 90. maddesi gereği Türkiye'nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi uyarınca bu hakkı düzenleme zorunluluğu bulunduğu belirtmek isteriz. Ancak, gerçek anlamda vicdani ret hakkı için Anayasa'nın 72. maddesinin de mutlaka değiştirilmesi gerekecektir; çünkü askerliğe karşı olma hakkı, alternatif kamu hizmeti zorunluluğu ile bir başka şekilde ihlal edilmemelidir. Askerlik zorunlu olmaktan çıkarılmalıdır."

TCK 318 KALDIRILMALI

İHD, hükümetin yasalaştırmayı taahhüt ettiği sınırlı vicdani ret hakkının bile yaşam bulabilmesi için, TCK'nın "halkı askerlikten soğutma" başlıklı 318. maddesinin kaldırılması gerektiğini bildirdi. İHD, "Bu madde vicdani ret çağrısı yapanların açıkça cezalandıran ve militarizmi kutsayan bir maddedir" dedi, bu maddenin. AİHS'e aykırı olduğunu hatırlattı.

İHD ayrıca, 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu'nun 58, 63, 64, 79, 80, 81 ve 87. maddelerinin kaldırılması ya da düzenlenmesi, 1111 sayılı Askerlik Kanunu'nun 1. ve 10. maddelerinin düzenlenmesi gerektiğini bildirdi.

VİCDANİ RETÇİLERDEN ÖZÜR DİLENMELİ

"Tabii ki bugüne kadar vicdani retçilere yapılan zaman zaman işkenceye dönüşen kötü-muamele ve ağır haksızlıklar için özür dilenmesi gerekmektedir" diyen İHD, başta Halil Savda olmak üzere tüm tutuklu ve hükümlü vicdani retçiler serbest bırakılması gerektiğini kaydetti.

İHD, "Vicdani ret haktır. Bu hakkın tanınması zorunludur" dedi.

Kaynak: ETHA