29 Şubat 2012 Çarşamba

Hani Termik Santral Yapılmayacaktı?

Bartın Yaşam Birlikteliği Amasra'ya kurulması planlanan termik santralin yaşam alanlarını yok edeceği, su kaynaklarının kurumasına neden olacağı ve ekolojik dengeyi bozacağını için izin vermeyeceklerini açıkladı.


"Hani Amasra'ya termik santraller yapılamayacaktı?" Bartın Yaşam Birlikteliği adına yapılan basın açıklamasında AKP Bartın milletvekili Yılmaz Tunç'a böyle seslenildi.

Amasra'da yapılması planlanan termik santrale karşı birleşen yöre halkı, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) resmi web sitesinde de yayınlanan habere tepki gösterdi.

22 Şubat günü proje için imzaların atıldığı haberi şu şekilde verilmişti: "Hattat Holding'e ait Hema Endüstri AŞ'nin Bartın-Amasra'da yerli taşkömürüyle kuracağı 1.320 Megavatlık (MW) termik santrallin 'mühendislik, satınalma ve inşaat' işleriyle ilgili, Hattat Holding Çinli AVIC International firması 1 milyar dolarlık bir çerçeve anlaşması imzalandı."

Bu törende konuşan Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat,  Bartın-Amasra santralinin ve çıkacak kömürün yöreye, memlekete ve gelecek nesillere fayda sağlayacağını söylemişti.

Bartınlıların ise projeye ve kömürün "yararlarına" itirazı var. Bartın Yaşam Birlikteliği basın açıklamasında Hattat'ın  Amasra'ya kurmak istediği santralin yaşam alanlarını yok edeceği, su kaynaklarının kurumasına neden olacağı ve ekolojik dengeyi bozacağını için izin vermeyeceklerini açıkladı.

Yaşamımıza sahip çıkıyoruz

Açıklama şu sözlerle sona erdi: "Biz her yerdeyiz. Amasra'da, Gerze'de, Foça'da var olduk. Ünye'de, Çanakkale'de, Yalova'da, Bandırma'da var olacağız. Yatağan'da da, Çatalağzı'nda, Afşin-Elbistan'da, Sugözü'nde de... Enerji yatırımı adı altında yaşam alanları üzerinden zenginleşmeye çalışan bütün şirketlerin karşısında olacağız. Amasra ve Bartın halkı olarak yasadığımız topraklara; yaşamımıza sahip çıkıyoruz."

Kaynak: Bianet