29 Şubat 2012 Çarşamba

Adıyaman'da Alevilerin evleri işaretleniyor, Aleviler tedirgin...

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Adıyaman'da Alevi halkının evlerinin işaretlendiği iddiasını gündeme getirdi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez yazılı bir açıklama yaparak, Adıyaman'da Alevilerin yaşadığı evlerin işaretlendiğini kaydetti.

Geçmez yazılı açıklamasında, "AKP’nin bir yandan Suriye için sürdürdüğü mezhep ayrımcılığına dayalı açıklamaları ve politikaları, bir yandan da bizzat bir bakanının yer aldığı, neomilliyetçi mitingleriyle bir iç savaşın işaret fişeğini yakıyor. Erdoğan’ın söylediklerini kendine görev bilen bir güruhta Adıyaman’da Alevilerin yaşadığı evleri işaretliyor. Bu neyin hazırlığı? Biz bunu Maraşlar’dan, Çorumlar’dan biliyoruz" dedi.

'BÖLGE İÇ ÇATIŞMAYA SÜRÜKLENİYOR'

Başbakan Erdoğan'ın süreci körüklediğine değinen Ercan Geçmez, "Başbakan Erdoğan, ‘Suriye’de Aleviler Sünnileri öldürüyor’ şeklinde bir açıklama yapıyor. Suriye ordusundan kaçarak Türkiye’ye gelen bir komutan, 'Suriye’de bir tek Alevi kalmayıncaya kadar hepsini öldüreceğiz' diyor. Sonra AKP’nin desteklediği bizzat bir bakanın katıldığı, neomilliyetçi bir mitingle bölgesel çatışma kızıştırılıyor. Ardından Adıyaman’da Alevilerin evleri işaretleniyor. Bölgemiz hızla bir savaşa ve iç çatışmaya doğru sürükleniyor. Biz bunu Maraş’ta Çorum’da gördük. Alevilere saldırılar böyle mitinglerden ve bu tür açıklamalardan sonra oldu. Bu hazırlıkların sonucunun nereye gittiğini önceki deneyimlerimizden biliyoruz. Herkesi duyarlılığa davet ediyoruz. Yeni bir katliama asla müsaade etmeyeceğiz. Hızla gereken yapılmalıdır" diye belirtti.

Geçmez, önlem alınmazsa her şeyin çok geç olabileceğine dikkat çekti.

Konuyla ilgili CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de açıklama yaparak, Adıyaman'da Alevilerin yaşadığı evlerin işaretlendiğini söyledi.

Kaynak: ETHA



Adıyaman'da Alevilerin Evleri İşaretlendi

Adıyaman'da Alevilere ait 45 ev dün gece işaretlendi. Adıyamanlı gazeteci Karakuş olayın provokasyon olabileceğini söylerken Alevi Derneği'nden Faik Taş Alevilerin tedirgin olduğunu ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün'ün internetten Adıyaman'da Alevilerin yaşadığı evlerin işaretlendiği yönünde açıklama yapması üzerine valilik ve emniyet harekete geçti.

"Adıyaman'da Bugün" gazetesi muhabirlerinden Ömer Karakuş, bianet'e yaptığı açıklamada Alevilere ait evlerin işaretlendiği bilgisini doğruladı. Karakuş, Adıyaman'da daha önce mezhep çatışması yaşanmadığına dikkat çekerek olayın provokasyon olabileceğini söyledi.

Adıyaman Alevi Kültür Derneği Gençlik Kolları Başkanı Faik Taş da 45 evin işaretlendiği söyledi. Taş, aynı Maraş katliamında olduğu gibi evlerin gece vakti işaretlendiği bilgisini vererek kentte Alevilerin tedirgin olduğunu söyledi.

Adıyaman Valisi Ramazan Sodan ise işaretlerin ne amaçla yapıldığının araştırıldığını ifade etti. ntvmsnbc'nin haberine göre, olayın geçtiği yerin daha çok Alevilerin oturduğu bir mahalle olduğunu belirten Vali Sodan, şunları söyledi:

"Bazı vatandaşlarımızın kapılarına keçeli kalemle bazı şekiller rastgele çizilmiştir. Ne amaçla yapıldığını bilemiyoruz ama çocuk işi de olabilir. Bu işin biz yakın takipçisiyiz; kimler tarafından yapıldığını tespit etmeye çalışıyoruz."

CHP'li Hüseyin Aygün, facebook'tan yaptığı açıklamada İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'le görüştüğünü söyledi. Bakan Şahin'in olaydan haberdar olmadığını ama derhal ilgileneceğini söylediğini belirten Aygün, kapılarına işaret konan ev sahiplerinin de şu an Adıyaman Adliyesi'nde suç duyurusunda bulunduğunu ifade etti.

Kaynak: Bianet

Adıyamanlı Aleviler tedirgin

Adıyaman'da yaşayan Alevi dedesi Garip Bozkurt, Alevilerin evlerinin işaretlenmesiyle ilgili "Maraş'ta, Çorum'da yaşananlardan korkuyuruz" diye konuştu.

Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği'nin gündeme getirdiği, Adıyaman'da Alevilerin evlerinin işaretlendiğine dair iddiaları, Adıyaman'da yaşayan Alevi dedesi Garip Bozkurt, ETHA'ya değerlendirdi.

EN AZ 45 EV İŞARETLENMİŞ

Bozkurt, evleri işaretlenen kimi Alevilerin işaretleri sildiğini ancak kapıdaki işaret silinmemiş 45 tane ev tespit ettiklerini bildirdi. Valiliğe başvurduklarını belirten Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü: "Valilik, 'Gerekli önlemleri alacağız. Araştırıp yapanları bulacağız' dedi."

Bozkurt, evlerin kapısındaki işaretlerin belirgin bir şekli olmadığını ancak kimi evlerin kapısına 'Allah' yazmaya çalıştıklarını söyleyerek, kapısı işaretlenen evlerde yaşayanların Alevi olduğunun altını çizdi.

'MARAŞ'TA YAŞANANLARDAN KORKUYORUZ'

Bozkurt, yaşananları şöyle değerlendirdi: "Birileri ortalığı karıştırmaya çalışıyor. Daha önceden de, tehdit telefonları almıştım. Geçmişte de bunlar oldu. İnsanların kapılarının üzerine işaret koymuşlardı. Ve nedense sadece Alevilerin kapılarına koyuyorlar. Bu yüzden Maraş'ta, Çorum'da yaşananlardan korkuyuruz.

Kaynak: ETHA