23 Şubat 2012 Perşembe

ZMO: Yargı Kararına Uyulmazsa Gdo'ya Hayır Platformu Harekete Geçecek

Ziraat Mühendisleri Odası, GDO ve ürünlerin Türkiye'ye girmesi durumunda antibiyotiğe karşı direncin artacağına dikkat çekerek, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bilinçli ya da bilinçsiz yaptığı yönetmelik değişikliğini en kısa sürede yargı kararına uyumlu hale getirmediği takdirde GDO'ya Hayır Platformu halkımızın ve çevrenin sağlığının korunması konusunda üstüne düşen sorumluluğu yerine getirecektir" dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), GDO ve ürünlerin Türkiye'ye girmesi durumunda antibiyotiğe karşı direncin artacağına dikkat çekerek, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bilinçli ya da bilinçsiz yaptığı yönetmelik değişikliğini en kısa sürede yargı kararına uyumlu hale getirmediği takdirde GDO'ya Hayır Platformu halkımızın ve çevrenin sağlığının korunması konusunda üstüne düşen sorumluluğu yerine getirecektir" dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, doktorların "antibiyotik direnç geni taşıyan GDO ve ürünleri Türkiye'ye girerse hastalarımızın antibiyotiğe dirençleri artar ve artık onları tedavi edemeyiz" dediği anımsatılarak yargının bu talebi haklı bulduğu vurgulandı. "Halkın sağlıklı beslenmesini sağlamakla görevli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ne yapıyor, neyin peşinde?" denilen açıklamada, 2009 yılında yürürlüğe giren Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmeliği ile "insan ve hayvan tedavisinde kullanılan antibiyotiklere karşı direnç genleri içeren GDO ve ürünlerinin ithalatı ve piyasaya sürülmesi"nin yasaklandığı kaydedildi.

20 Nisan 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile bu yasağın kaldırıldığına dikkat çekilen açıklamada, 2010 yılında çıkarılan Biyogüvenlik Yasası'na da böyle bir yasağın konmadığı kaydedildi.

OLUMLU TEK BİR GDO KARARI ÇIKMADI

Açıklamada, Biyogüvenlik Yasası çerçevesinde 2010 yılında oluşturulan Biyogüvenlik Kurulu ve onun altında çalışan bilimsel komitelerin bugüne kadar GDO'lu 3 soya çeşidi ile 13 mısır çeşidine yem amaçlı kullanılmak üzere izin verdiği belirtilerek, "Bugüne kadar olumsuz tek bir GDO kararı çıkmadı. Yine yem amaçlı kullanılmak istenen GDO'lu 9 mısır çeşidi 27 Şubat 2012 tarihine kadar Kurulun web sayfasında halkın görüşüne sunulmaktadır. Rahatsızlandıklarında antibiyotik tedavisi uygulanan hayvanların antibiyotik bulaşan sütleri son derece sakıncalı kabul edilirken, aynı soruna yol açan, olumsuzluğu bilimsel verilerin yanında artık yargı kararıyla da onaylanan antibiyotiklere karşı direnç genli GDO ve ürünleri için ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın aynı hassasiyeti göstermemesi son derece düşündürücüdür. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bilinçli ya da bilinçsiz yaptığı yönetmelik değişikliğini en kısa sürede yargı kararına uyumlu hale getirmediği takdirde GDO"ya Hayır Platformu halkımızın ve çevrenin sağlığının korunması konusunda üstüne düşen sorumluluğu yerine getirecektir" denildi.

ANKA
Kaynak: Haberx.com