23 Şubat 2012 Perşembe

'Altın'cı filoyu tenekeyle kovaladılar

Kazdağları’nda yapılmak istenen altın işletmeciliğine karşı direnişte olan yöre halkı bir zafer daha kazandı. Çan ilçesine bağlı Kızılelma Köyünde altıncılar tarafından yapılmak istenen iki ayrı ÇED halkı bilgilendirme toplantısı, köylünün yoğun tepkisi üzerine yaptırılmadı. Onlarca jandarmanın Çanakkale ve diğer köylerden gelenleri Valinin talimatı ile sokmamaya çalıştığı köye tepelerden, tarlalardan girilirken, köylüler altıncı şirketin adamlarını teneke çalarak köylerinden kovdular.



ALTINCI KANADALI GİRİYOR, KAZDAĞLIYA BARİKAT

Kazdağları’nda altın madeni istemeyen yöre halkının, bir süredir altıncı şirketlerin ÇED toplantılarına izin vermemesi ve maden yetkililerini köylerinden kovmasına bir yenisi daha eklendi. Çanakkale’de ve civar köylerde gün, il valisinin hafta içerisinde ÇED toplantılarının halk tarafından engellenmesini “antidemokratik mahalle baskısı” gibi yorumlayan tehditkar açıklamasının gerginliğinde başladı.

Sabah 10.00’da Çan Kızılelma Köyünde yapılmak istenen ÇED toplantısına katılım için 07.00’de Çanakkale’den bir otobüs ve minibüslerle yola çıkan yaşam savunucuları, çok miktarda robokop giysili jandarmanın minibüslerle toplantıların yapılacağı Kirazlı ve Kızılelma köylerine doğru gittiklerini gördüler. Kirazlı köyü yakınlarında herkesi kimlik kontrolünden geçiren jandarma, Kızılelma köyü girişinde gelenleri durdurarak içeri alınmayacaklarını söylediler. Jandarma komutanı Çanakkale valisinin “Halkın bağımsız karar vermesini engelleme ve olay çıkarma olasılığı” bulunan kişilerin köye alınmaması yönündeki talimatını okudu. Valinin bu talimatının hukuksuz olduğunu, ÇED yönetmeliği ve yasalara aykırılık taşıdığını, seyahat etme ve toplantılara katılımın engellenemeyeceğini söyleyen yaşam savunucularının karşısına jandarma güçleri barikat kurdu. Telefonla ulaştığımız Çanakkale Valiliği Özel kalem Müdürü Mahmut Akkuş, valiliğin böyle bir yazılı talimatından bilgisinin olmadığını, bu tür duyuruların valilik web sitesinden yayınlandığını söyledi. Yine telefonla ulaştığımız Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan Kanada’dan, ABD’den gelen madenciler köylere rahatça girerken, yöre halkının içeri alınmamasının kabul edilemeyeceğini belirterek, “Gerekirse 100 milletvekili ile Kazdağları’na çıkarız. Vali yardımcısı Canan hanımla görüşüp, böyle bir talimatın verilemeyeceğini, orada bir kişinin bile burnunun kanamasının sorumluluğunu kimsenin kaldıramayacağını söyledim. Kendisi, jandarma yetkilileri ile görüşeceğini, sorun çıkmayacağını söyledi” diye konuştu.

ALTINCILARI TENEKE ÇALARAK KOVDULAR

Bu arada Çanakkale Barosu’na üye bir grup avukat ve Çanakkale Çevre Platformu yöneticilerinin köye girmelerine izin veren jandarma yetkililerinin, altın madencilerinin özel güvenlikleri ve Çan’dan tuttukları paralı kişilerle köye girmelerine engel olmadıkları görüldü. Çanakkale, Çan, Bayramiç, Etili, Söğütalan, Muratlar gibi yerlerden gelen ve köye alınmayanlar bu duruma tepki gösterirlerken, madenci şirketin para ile Çan’dan tuttukları kişiler kendi yöre insanlarının telkinleri sonucu ikna edilerek köyden ayrıldılar. Dışarıdan gelenlerin içeri alınmamasını protesto eden Kızılelma köylüleri ise iki kilometre yürüyüp jandarmanın barikatına gelerek misafirlerini köylerine almak istediklerini söylediler. Bir süre jandarma yetkilileri ile tartışan köylüler, daha sonra köye dönerek ÇED hazırlığı yapan altıncı şirketin adamlarına tepki gösterdiler. Bu arada köy dışında bekletilen Çanakkale ve diğer köylerden gelenler tepelerden ve tarlalardan yürüyerek jandarma barikatını aşıp, köye girdiler. Ellerinde teneke ve tencerelerle sokaklara çıkan, başta köy kadınları olmak üzere köylüler, kahvehanede bulunan altıncıları kovdular.

KAYMAKAMA KÖYLÜ TEPKİSİ

ÇED toplantısı için gelen bakanlık yetkilisinin ÇED herkese açıktır, engel olmayın uyarısı üzerine jandarmanın barikatı kaldırdığı dile getiriliyor. Aynı köyde yapılmak istenen Çamyurt köyündeki altın madeni ile ilgili ÇED toplantısı da köylülerin yoğun tepkisi nedeniyle yapılmadı. Köylüleri ikna etmek için gelen kaymakama da tepki gösteren Kızılelmalılar, “İki yıldır sularımızı içemiyoruz. Şimdiye kadar neredeydiniz?” diye tepkilerini dile getirdiler. Köylülerin jandarmaya da tepki gösterdikleri görüldü. Altıncı şirketin yetkililerini teneke çalarak kovan köylüler “Altıncı filo defol”, “Altın madeni istemiyoruz”, “Madenciler defolun, Kazdağları bizimdir” sloganlarını attılar.

Evrensel
Kaynak: Haberlink