20 Şubat 2012 Pazartesi

Çeber davasında zaman aşımı riski

Yargıtay'ın bozduğu Engin Çeber davası yeniden başladı. İlk duruşmada tutuklu sanıkların tutukluluklarının devam etmesi kararı verilirken, avukatlar ve kamuoyu davanın bilerek ve isteyerek zaman aşımına götürülmek istendiğini vurguluyor.

Engin Çeber'in Metris Hapishanesi'nde işkenceyle öldürülmesine ilişkin dava, Yargıtay'ın bozma kararı vermesi üzerine Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülmeye başlandı.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Fuat Karaosmanoğlu, Nihat Kızılkaya, Selahattin Apaydın ve Sami Ergazi'nin suç vasıflarıyla delillerini göz önünde bulundurarak tutukluluklarının devamına karar verdi. Heyet, Çeber'in avukatlarının duruşmalara gelmeyen sanıkların kaçak sayılmaları talebini ise reddetti.

Duruşma 19 Mart saat 13.00'a ertelendi.

Duruşma öncesi davanın görüldüğü Bakırköy Adliyesi önünde biraraya gelen Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi basın açıklaması yaptı. ÇHD üyesi Avukat Barkın Timtik, "Engin Çeber davasında yaşananlar 'işkenceye sıfır tolerans' söylemini dilinden düşürmeyen, işkence nedeniyle özür dileyen ileri demokrasinin hukukuna ve ahlaka aykırı yaklaşımını ısrarla sürdürdüğünü göstermektedir" dedi.

"Engin'in katledilmesiyle ilgili soruşturma, hakkında bu olay nedeniyle soruşturma açılan Cumhuriyet Savcısı tarafından yürütüldü. Kamuoyunun bilgi almasını engellemek nedeniyle soruşturma sırasında gizlilik kararı alındı. Failler kamera görüntülerini silmeye çalıştılar. Olay tanıkları gerçekleri söylememeleri yönünde tehdit edildiler. Bilirkişilere sahte raporlar hazırlattılar. İşkence sanıklarını özel hapishanelerde tuttular. Bu hapishane müdürleri hakkını arayan aileyi 'terörist' ilan eden resmi yazıları art arda mahkemeye gönderdi. Türkiye hapishanelerinde 'mesleki dayanışma' adına katiller için para toplandı" şeklinde konuşan Timtik, başta devrimciler olmak üzere, baroların, demokratik kitle örgütlerinin, meslek ve insan hakları örgütlerinin, sendikaların davayı sahiplenmesi sonucunda Bakırköy 14. ACM'nin verdiği kararla sanıkların 'işkenceyle adam öldürmek' ve 'işkence yapmak' suçlarından cezalandırılmalarına karar verdiğini hatırlattı.

'DAVA ZAMAN AŞIMINA GÖTÜRÜLMEK İSTENİYOR'

16 ay süren yargılamanın sonucunda Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin kararı bozduğunu ifade eden Timtik, müdahil vekillerinin hukuki yararları birbirinden farklı olan sanıkların aynı avukatlarca savunulamayacağını söylemesine rağmen mahkemenin bunu reddettiğini ancak, Yargıtay'ın bu sebepten kaynaklı kararı bozduğunu vurguladı.

Durumun isteyerek ve bilerek yaratıldığını ifade eden Timtik, CMK'nın 102. maddesi uyarınca dava kısa sürede bitirilmezse zaman aşımından düşeceğini belirtti.

Timtik şöyle konuştu: "Anlaşılmaktadır ki işkence bir kez daha cezasız bırakılmak isteniyor. Bizler, katiller cezalandırılıncaya kadar mücadele etme kararlılığımızı kamuoyu ile paylaşırken herkesi bu mücadeleyi desteklemeye çağırıyoruz."

'KEMAL TÜRKLER DAVASI GİBİ'

ÇHD'nin açıklamasının ardından DİSK Başkanı Erol Ekici, aynı Kemal Türkler davasında olduğu gibi, tüm işkence ve katliam davalarında olduğu gibi, katillerin yine zaman aşımı yoluyla cezasız bırakılmak istendiğini söyledi. DİSK olarak bu davaların peşini bırakmayacaklarını ifade etti.

Kaynak: ETHA