27 Şubat 2012 Pazartesi

Adalet Bakanı'na Pozantı Cezaevi sorusu

BDP'li Ata, Adalet Bakanı Ergin'e, "Pozantı Cezaevinde yaşanan cinsel istismar ve cinsel taciz olaylarından cezaevi yönetiminin haberi var mıdır?" diye sordu, varsa neden gereğinin yapılmadığının açıklanmasını istedi.

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Adana Pozantı Çocuk Cezaevi'ndeki taciz ve tecavüz iddialarına ilişkin Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Ata, Pozantı cezaevinden tahliye olan çocukların anlatımlarının, ciddi bir ihmal ve çocuklara kasıtlı muamelenin olduğunu gösterdiğini belirtti. Ata, çocukların anlatımlarını aktardı: "Pozantı cezaevinden çıkan çocuklar, bazı arkadaşlarına ve kendilerine adli mahpuslar tarafından defalarca tecavüz edildiğini belirtmektedirler. Yine çoğu çocuğun zor kullanılarak üzerindeki elbiseleri çıkartmaya zorlandıkları anlatılmaktadır. Çocukların bazılarının boyunlarına ip geçirilip sıkıldığı, adliler tarafından dövüldüğü ve Kürt oldukları için sürekli hakarete uğradıkları belirtiliyor."

Çocukların başka bir koğuşa geçme talebinin de karşılanmadığını hatırlatan Ata, "Oysa cezaevi idaresi bu durumların engellenmesi ve cezaevinde güvenliğin sağlanmasıyla mükelleftir" dedi.

'BİLDİĞİ HALDE SORUNU ÇÖZMEDİ'

Çocukların adli tutuklular arasına konularak taciz ve tecavüze mahkum bırakıldığını kaydeden Ayla Akat Ata, şöyle devam etti: "Özellikle çocuk istismarı gibi önemli bir olayda cezaevi yönetiminin bu durumu engelleme ve yasal prosedürü uygulaması gerekliliği şüphesizdir. Buna karşın cezaevi yönetimi yapılan hiçbir başvuruyu dikkate almadığı gibi, bu çocukların yaşadıkları durumları bilmelerine rağmen herhangi bir çözüm bulma girişiminde de bulunmamıştır."

Çocukların cinsel istismara maruz kalmalarına sessiz kalan cezaevi idaresinin bu tavrının siyasi olduğunu kaydeden Ata, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin ihlal edildiğine işaret etti.

BDP'li Ata, Bakan Ergin'e şu soruları yöneltti:

- Pozantı cezaevinde çocukların adli mahpuslarla birlikte kalmasından kaynaklı sorunların çözümüne herhangi bir çalışmanız var mıdır?

- Pozantı Cezaevinde yaşanan cinsel istismar ve cinsel taciz olaylarından cezaevi yönetiminin haberi var mıdır? Varsa neden gereği yapılmamıştır?

- Pozantı Cezaevi yönetimine çocuklar tarafından kaç adet koğuş değiştirme talebi cezaevi idaresine iletilmiştir?

- Pozantı cezaevi idaresi ile ilgili herhangi bir soruşturma yapılmış mıdır? Yapılmamışsa nedeni nedir?

- BM çocuk hakları sözleşmesinin 34. maddesi çerçevesinde çocukları cezaevlerinde korumaya yönelik hangi önlemler alınmaktadır?

Kaynak: ETHA