Türkiye’de özellikle çevre ve doğa söz konusu olduğunda işler tersine işliyor. Hükümetin mahkeme kararlarını hiçe sayarak doğaya zarar verecek işler yapmasından yüz bulan şirketler de mahkemelerin durdurma kararı verdiği santralleri yapmaktan geri durmayarak, başlattıkları işleri tamamlıyor ve faaliyete sokuyor.
Bu şirketlerden biri olan OMV şirketi de mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen Ordu’nun Ünye ilçesine bağlı Akçay köyünde termik santral inşa etti. Bu duruma isyan eden yaşam savunucuları ve aralarında Karadeniz İsyandadır Platformu, Senoz Vadisi Koruma Platformu, Yeşil Gerze Platformu, Bartın Yaşam Birlikteliği, Ordu ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu, Halkevleri, Gençlik Muhalefeti gibi çok sayıda sivil toplum örgütü üyesi, Karadeniz sahil yolunu trafiğe kapatarak santralin bulunduğu Samsun’un Terme ilçesi ile Ordu’nun Ünye ilçesi sınırındaki Akçay köyüne bir protesto yürüyüşü düzenledi.
OVM fındığa zarar verecek
Yaşam savunucuları, “Şirket talan kanun yalan Ünyeliler isyanda isyana devam”, “Direne direne kazanacağız”, “Zehir Solumak istemiyoruz”, “Ünyede termik istemiyoruz”, “Termikçi şirket ünyeyi terket” sloganları ve “Doğaya kıymayın efendiler”, “OVM fındığımıza zarar verecek”, “İnsan yaşamı para ile ölçülemez” yazılarının bulunduğu dövizler ile yürüdü. Aktivistler köye ulaştıktan sonra basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan Mehmet Şensoy, yüzlerce kilometre yol katederek, köye gelenlere teşekkür etti. Daha sonra santralin durdurulmasına ilişkin yargı sürecini anlatan Şensoy, Ziraat Mühendisleri Odası’nın açtığı davanın yerel mahkemede reddedildiğini, itiraz üzerine Danıştay 8. Dairesi’nin tesisin kurulacağı arazinin 355 dönümünün 1. sınıf tarım arazisi olduğuna ve yalnızca 90 dönümlük kısmının tarım arazisi dışına çıkarılabilineceğine hükmederek dosyayı yerel mahkemeye gönderdiğini aktardı.
Defolup gidene kadar...
Şensoy, Temiz Ünye Çevre Platformu’nun açtığı ‘Lisans iptali ve yürütmeye durdurmama’ davasında Danıştay 13. Dairesi’nin 3 yönden yürütmenin durdurulması kararı verdiğini söyledi. EPDK’den Çarşamba için aldığı lisansı, Terme Akçay’da uygulaması ile ilgili olan kararını da değerlendiren ve OVM şirketinin “Biz 600 milyon euro harcadık. Mevzuata uygun çalışmalarımıza devam ediyoruz” açıklamalarının yalan olduğunu belirten Şensoy, “OMV’yi lisansını alıp defolup gidinceye kadar konunun takipçisi olacağımızı bir kere daha vurgulamak için buradayız. Gerekirse yargı kararını uygulatmak, şirketin faaliyetlerin durdurmak için daha etkili eylemlerle burada olacağız. Gerekirse buraları çadırkente dönüştüreceğiz” dedi.
Kaynak: Haberlink