22 Şubat 2012 Çarşamba

Ayhan'ın Faili de Savcısı da "Meçhul"

Gözaltında kaybedilen Ayhan'ın cinayetiyle ilgili soruşturmada "örgüt olup olmadığına karar verilemediğinden", dosyayı Şişli Savcılığı da Özel Yetkili Savcılık da kabul etmiyor.

Gözaltında kaybedilen Ayhan Efeoğlu'yla ilgili, eski Özel Harekatçı Ayhan Çarkın'ın itirafları üzerine tekrar açılan soruşturma dosyası savcılıklar arasında gidip geliyor.

Gerekçe ise olayda "örgüt olup olmadığı" konusundaki anlaşmazlık....

"Ayhan Efeoğlu Dosyası" için Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği de Şişli Cumhuriyet Savcılığı da aynı şeyi söylüyor: "Bu soruşturmaya bakmak benim görevim değil."
Şişli "Örgüt var" derken, Özel Yetkili Savcılık "Örgüt Yok" diyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği bölümü 2. sınıf öğrencisi olan Ayhan 6 Ekim 1992'de okulunun önünde gözaltına alınmış, kendisinden bir daha haber alınamamıştı.

Ankara'da faili meçhul cinayetler soruşturması kapsamında Sincan F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski Özel Harekat Polisi Çarkın, Ayhan'ın gözaltında işkencede öldürüldüğünü ve Silivri'ye gömüldüğünü söylemişti.

Bu itirafların üzerine, İstanbul'da olayla ilgili tekrar soruşturma başlatıldı. Çarkın, burada da aynı ifadeyi verdiğini ileri sürmüştü.

Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği de olayın "örgütlü suç kapsamında olmadığını" belirterek görevsizlik kararı vermişti.

Dosya, "görevsizlik kararı" ile 16 Ocak'ta Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı, Ayhan ile ilgili soruşturmayı yaklaşık iki ay inceledikten sonra Çarkın ile birlikte 14 şüpheli hakkında yürütülen soruşturma dosyası ile ilgili "Ergenekon/Susurluk Örgütü var" diyerek görevsizlik kararı verdi.

Soruşturmanın, örgütlü suç kapsamında değerlendirilmesi ve Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) 250. madde kapsamında görevli özel yetkili savcılık tarafından yürütülmesi kararıyla dosya tekrar İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne gönderildi.

Gazetelerdeki haberlere göre, Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı, özel yetkili savcılığın, Efeoğlu dosyasındaki şüphelilerle ilgili soruşturma safhasında Ergenekon kapsamında dinleme kararı aldırdığını belirtti.

Şişli Savcılığının kararında ayrıca, "şüpheliler hakkında yukarıda adı geçen mağdurlar yönünden örgüt tarafından öldürülme eylemine yönelik karar verilmesi gerekmektedir" dendi.

Ayhan'ın gözaltında kaybedilmesiyle ilgili ailesinin Bursa'da açtığı tazminat davasında da İçişleri Bakanlığı "görevsizlik kararı" talep etmişti.

Bakanlık, Bursa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderdiği yanıtta, "cinayetin İstanbul'da gerçekleştiğini ve cenazenin İstanbul'da olduğunu" açıklamıştı.

Kaynak: Bianet