23 Şubat 2012 Perşembe

Hani Örgüte Katılmışlardı?

İnsan Hakları Derneği yaptığı açıklamada, Mardin Dargeçit'te bulunan kemiklerin, 17 yıldır söyledikleri gerçeği ortaya çıkardığını belirtti; diğer 253 toplu mezarın da açılmasını talep etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD), dün Mardin ve Şırnak'ta yapılan kazılarda insan kemiklerinin ortaya çıkmasını, yıllardır söyledikleri gerçeklerin açığa çıkması olarak değerlendirdi. İHD'nin hazırladığı toplu mezar haritasında yer alan 253 toplu mezarın Minnesota Protokolü'ne uygun açılmasını talep etti.

Mardin Dargeçit İlçesine bağlı Bağözü'nde  (Tiruva) 1995'te gözaltında kaybedilen yedi kişinin cesedine ulaşmak amacıyla dün yapılan kazıda iki kuyuda insan kemikleri ve elbise parçaları bulundu. Kadri Doğan, bulunan kazağın kardeşi Seyhan Doğan'a ait olabileceğini söyledi.

"Yıllarca 'serbest bıraktık' dediler"

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde yapılan basın açıklamasını okuyan Aldülbaki Boğa, Dargeçit'te 17 yıldır sürdürdükleri mücadeleyi şöyle anlattı:

* Dargeçit'te  gözaltına alınarak kaybedilen kişiler için "serbest bıraktık, terör örgütüne katıldılar" demişlerdi. Suç duyurularımızı soruşturmak yerine takipsizlik kararıyla kapatmışlardı.

* 2009'de Dargeçit Cumhuriyet Başsavcılığı başvurumuz sonucu düzenlediği fezlekede Davut Altunkaynak (13),  Seyhan Doğan (14), Nedim Akyön (16), Abdurrahman Olcay (20),  Mehmet Emin Aslan (19), Abdurrahman Çoşkun (21), Hikmet Kaya'nın (24) gözaltında kaybedildiği ve Süleyman Seyhan'ın (57) işkence ile öldürülüp yakılarak bir kuyuya atıldığı kabul edildi.

* Fezlekede Dargeçit'teki olaya kendisi de tetikçi olarak katılmasına rağmen, kayıp yakınlarına bilgi veren Dargeçit İlçe Jandarma komutanlığında görevli Uzman Çavuş Bilal Batırır'ın da komutanlarının emriyle askeriyenin kazanında yakılarak kaybedildiği yer aldı.

* Fezlekede failler ,"Silahlı örgüt kurma, silahlı örgüte üye olma, örgütün faaliyetleri nedeniyle kasten insan öldürme, azmettirme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" ile suçlandılar.

* Bu isimlerden dönemin Dargeçit Jandarma Komando Tabur Komutanı Hurşit İmren, halen Sivas Çepni beldesinin CHP'Ii Belediye Başkanıdır. Dönemin Dargeçit Jandarma Bölük Komutanı Mehmet Tire ise halen Bodrum Gümüşlük'ün Demokrat Partili Belediye Başkanıdır.

Aileler elleriyle kazdı

* Kemiklere ulaşmak amacıyla 17 Şubat'ta açılan kuyularda bir bulguya rastlanılmadı ve kazı sonlandırıldı.

* Aileler, elleriyle açtıkları başka bir kuyudan çıkan yanmış iki kemik parçasını savcılığa teslim ettii; Diyarbakır Özel Yetkili Savcılığı'na yazılı başvuru yaptı.

* Dün köyde yapılan ikinci kazı çalışmasında açılan iki kuyuda insan kemikleri ve elbise parçaları bulundu. Kadri Doğan bulunan kazağın kardeşi Seyhan'a ait olabileceğini söyledi.

* Hazni Doğan 11 yaşındayken ağabeyi Seyhan Doğan'la aynı operasyonda gözaltına alınmış, işkence görmüş, ağabeyi ve diğer kayıplara yapılan işkencelere tanıklık etmişti.

Mardin'deki kazıya yarın devam edilecek.

Yine dün Şırnak Güçlükonak'a bağlı Yağızkonak Köyü Özbaşoğlu Mezrası'nda yapılan kazıda iki kişiye ait kemikler ve giysiler bulundu. Aileler giysilerin Ömer Çetin ve Ahmet Güler'e ait olduğunu teşhis etti.

Kaynak: Bianet